NATO flexează muşchi în Marea Neagră. Rusia bombăne şi răspunde la fel
alte articole
În urma exerciţiilor militare navale şi aeriene desfăşurate de Rusia în Marea Neagră, numărul de nave militare ale Alianţei Nord Atlantice mobilizate în zonă a ajuns la nouă, cel mai mare din perioada post-sovietică, a afirmat, marţi, o sursă militară rusă, conform Ria Novosti.
”Crucişătorul american Vella Gulf, care a intrat în apele Mării Negre, a ajuns marţi la Burgas (Bulgaria), iar fregata franceză Surcouf, care a intrat la 4 iulie în Marea Neagră, a ancorat în portul Batumi” din Georgia, a indicat agenţia rusă de presă.
Pe lângă cele două nave menţionat mai sus, în Marea Neagră au mai fost mobilizate două nave de recunoaştere franceze, o navă militară italiană Dupuy de Lome şi o navă italiană de recunoaştere Elettra.
Pe fondul agresiunii din Ucraina, forţele navale ruse au demarat manevre militare, inclusiv aeriene, în apele teritoriale ruse şi ucrainene, inclusiv în vecinătatea peninsulei Crimeea.
Alianţa Nord Atlantică a început pe 4 iulie, în apropierea Bulgariei, manevrele militare ”Breeze 2014”, care includ navele grupării SNMCMG2 condusă de nava italiană ITS Aviere, precum nava turcă TCG Akcay, nava britanică HMS Chiddingfold şi nava italiană ITS Rimini.
Forţele navale ruse vor supraveghea cu atenţie acţiunile navelor de război ale NATO implicate în manevrele ”Breeze 2014”, susţin sursele militare ruse.
La exerciţiile militare ”Breeze 2014”, care se vor încheia pe 13 iulie, vor mai participa şi forţele navale ale SUA a căror comandament se găseşte în baza navală din Burgas.
”Un număr atât mare de nave NATO nu a fost aici încă din perioada sovietică”, a afirmat sursa.
Concomitent, marina rusă a mobilizat 20 de nave şi ambarcaţiuni, 20 de avioane şi elicoptere, precum şi artilerie de coastă şi puşcaşi marini.
Mobilizarea forţelor navale ale Alianţei este ”un joc de nervi”, consideră experţii ruşi.
Navele de război ale statelor non-riverane pot staţiona în Marea Neagră numai 21 de zile, conform Convenţiei de la Montreux, forţând NATO să mobilizeze forţe navale prin rotaţie.