Preşedintele Parlamentului ungar le cere liderilor comunităţilor maghiare să-şi intensifice eforturile pentru autonomie

Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, prezent duminică la Rimetea (judeţul Alba), a declarat că liderii comunităţilor maghiare din ţările vecine Ungariei trebuie să intensifice eforturile pentru autonomie.
Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
07.07.2014

Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, prezent duminică la Rimetea (judeţul Alba), a declarat că liderii comunităţilor maghiare din ţările vecine Ungariei trebuie să intensifice eforturile pentru autonomie.

"Membrii naţiunii maghiare, divizaţi prin Tratatul de la Trianon, au dreptul de a trăi într-o singură entitate, în cadrul Uniunii Europene", a declarat Kover, militând pentru "posibilitatea unei autodeterminări" a maghiarilor, pe exemplul suedezilor din Finlanda, al finlandezilor din Suedia, al bascilor şi catalanilor.

Kover a amintit că premierul ungar Viktor Orban a vorbit de mai multe ori despre existenţa "problemei maghiare" la nivel european, explicând că şeful guvernului maghiar va pune accent mai mare pe acest subiect la nivel internaţional, însă eforturile sale au nevoie şi de susţinerea liderilor comunităţilor maghiare din afara ţării.

"Acest lucru necesită o situaţie economică adecvată în Ungaria, iar foarte multe depind şi de disponibilitatea liderilor comunităţilor maghiare de a trata cu seriozitate obiectivele strategice. (...) Maghiarii din Transilvania au nevoie de mai multă susţinere din partea liderilor locali, dar şi din partea liderilor politici ungari", a insistat oficialul ungar, citat de Mediafax.

Declaraţiile preşedintelui Parlamentului ungar vin în timp ce UDMR-ul ameninţă, în prag de alegeri prezidenţiale, că va ieşi de la guvernare după ce MAE s-a poziţionat de partea Comisiei Europene într-un proces vizând respingerea de către CE a unei iniţiative civice prin care maghiarii cereau autonomie.

CE susţine că un astfel de proiect încalcă Tratatul de la Lisabona

În 2013, UDMR a depus la Comisia Europeană (CE) un proiect de iniţiativă cetăţenească referitoare la protecţia minorităţilor naţionale - Minority SafePack, prin care se solicită aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind minorităţile pe mai multe tematici, însă CE a respins proiectul iniţiat de UDMR şi susţinut de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa (FUEN), al cărei vicepreşedinte este Kelemen Hunor, pe motiv că acesta este "în mod evident în afara limitelor prerogativelor UE să prezinte o propunere urmărind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii". CE susţine că un astfel de proiect încalcă Tratatul de la Lisabona, care prevede că asemenea chestiuni ţin de competenţa statelor membre, nu de competenţa europeană, în consecinţă, astfel de probleme trebuiesc reglate prin legi naţionale.

Iniţiatorii au atacat decizia Comisiei la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi, spre supărarea UDMR, MAE, condus de Titus Corlăţean, s-a poziţionat de partea UE, formulând o cerere de intervenţie care a şi fost acceptată.

În tot acest context tensionat, UDMR-ul intrat la guvernare după ruperea USL-ului, miza fiind susţinerea în Parlament a legilor dorite de coaliţia PSD-PC-PUNR, pregăteşte un proiect legislativ vizând autonomia maghiarilor, proiect ce va fi pus în dezbatere pe 11 iulie a.c.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor