NASA prezintă noile costume spaţiale pentru călătoriile pe Lună şi pe Marte [video]

NASA a realizat noi costume spaţiale pentru astronauţii care vor călători la Polul Sud al Lunii în 2024, în cadrul programului de explorare lunară Artemis.
Astronauţi (NASA)
Maria Caubin
16.10.2019

Agenţia spaţială americană a prezentat marţi 15 octombrie, la sediul central din Washington, două prototipuri ale noii generaţii de costume. Acestea sunt modulare, mult mai uşoare, mai flexibile şi sofisticate, pentru a permite efectuarea unor sarcini mai complexe.

“Vom merge pe Lună, vrem să fim sustenabili, vrem să stăm perioade lungi pe Lună şi să o orbităm [...] Şi vom merge pe Marte, iar pentru asta trebuie să folosim Luna ca teren de testare [...] şi noi costume spaţiale", a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine.

Unul dintre prototipuri este proiectat pentru decolarea şi aterizarea din nou în atmosfera Pământului. De culoare portocalie, l-au numit OCSS (Orion Crew Survival System). Dustin Gohmert, inginerul de la NASA responsabil de conceperea acestui model, s-a îmbrăcat cu el şi l-a prezentat. Acest costum este conceput să fie corespunzător pentru fiecare astronaut. Încorporează tehnologie de securitate şi este proiectat pentru a proteja astronauţii în timpul lansării, în situaţii de urgenţă, în anumite părţi ale misiunii cu risc ridicat în apropierea Lunii şi în timpul revenirii pe Pământ.

Costum spaţial (NASA)
Costum spaţial (NASA)

Cel de-al doilea costum este conceput pentru explorarea polului sud lunar. Acest model numit xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit), deşi ne aminteşte de costumele folosite de astronauţii de la Staţia Spaţială Internaţională (SSI) pentru efectuarea plimbărilor spaţiale, este modular şi permite o flexibilitate fără precedent: astronauţii îşi pot mişca şoldurile, pot ridica braţul deasupra capului, pot merge pe suprafaţa lunară în loc să „sară ca iepurele”, aşa cum au făcut astronauţii misiunii Apollo 11 şi să îngenuncheze pentru a colecta mostre de sol. Aceştia îşi pot chiar mişca degetele.

„Vor avea capacitatea deplină de a îndeplini orice sarcină necesară sau experiment. Este uimitor ce pot permite aceste noi modele, foarte diferite de costumele din trecut”, a afirmat Bridenstine.

Pentru a demonstra acest lucru, unul dintre inginerii care au participat la proiectare a intrat în sala de prezentare echipat cu costumul xEMU, decorat cu culorile drapelului american, a ridicat o piatră de pe sol fără probleme, imitând colectarea de mostre de către astronauţi. Comparativ cu imaginea astronautului Harrison Schmidt care a căzut cu faţa în jos pe suprafaţa lunară atunci când încerca să ia ceva de pe solul lunar, inginerul a îndeplinit sarcina cu uşurinţă.

Aceste noi modele modifică total conceptul de costum spaţial, fiind rezultatul evoluţiei ingineriei spaţiale, care datează de la primele costume realizate pentru misiunea Mercury, care, la rândul lor, au fost decât o evoluţie a costumelor folosite de către Forţele aeriene ale armatei americane.

Înainte de toate, costumele sunt proiectate să dea prioritate siguranţei astronauţilor. Ca urmare a misiunilor Apollo şi mai târziu a roboticii, oamenii de ştiinţă au multe cunoştinţe despre mediul lunar. Se ştie, de exemplu, că pământul este alcătuit din cristale minuscule, cum ar fi aşchii, astfel încât costumul are sisteme de protecţie pentru a împiedica ca astronauţii să le inhaleze sau să deterioreze costumul. În plus, este capabil să reziste la temperaturile extreme care apar pe Lună, la 120 de grade sub zero şi tot atâta peste zero şi dacă se află la umbră sau la soare.

Astronauţii vor purta un rucsac, aşa cum se vede în cazul celor care realizează plimbările spaţiale de la SSI, cu oxigen pentru a respira, dar capabil să elimine dioxidul de carbon şi alte gaze toxice, neutralizând umiditatea şi mirosurile. De asemenea, reglează temperatura corpului şi monitorizează dacă costumul funcţionează corect. Datorită dezvoltării tehnologiei miniaturizate, în interiorul rucsacului există un duplicat al întregului sistem de asistenţă, atât în cazul în care ceva nu se reuşeşte, cât şi pentru a creşte durata plimbărilor spaţiale.

După cum relatează NASA, materialele sunt, de asemenea, o noutate şi permit ca costumul să fie foarte uşor şi astronauţii să aibă mai multă mobilitate şi flexibilitate.

O altă noutate importantă este aceea că Agenţia Americană a redesenat complet sistemul de comunicaţii din cască. Până acum au purtat ceea ce în argoul astronauţilor au numit „casca Snoopy”, cu referire la desenul animat, care a fost destul de neconfortabil: astronauţii transpirau şi microfonul nu funcţiona întotdeauna bine. Noul sistem audio este format din mai multe microfoane amplasate în modulul superior al costumului care sunt activate cu vocea.

Întrucât nu este o singură piesă, ci este format din module diferite, permite schimbul de piese sau configurarea unui costum în funcţie de nevoile fiecărui moment: dacă este o plimbare în microgravitaţie sau o plimbare de-a lungul suprafeţei lunare.

NASA consideră că aceste costume noi ar putea fi adaptate ulterior pentru misiuni cu echipaj pe Marte. Şi pentru a evita controversele viitoare, precum cea din martie, când NASA a trebuit să suspende primul costum pentru femei deoarece lipseau mărimile specifice, de data aceasta au conceput costumele pentru toate mărimile. Pentru acest lucru, o piesă de pe umărul costumului are un rol esenţial, permiţând să mărească sau să reducă dimensiunea torsului. De asemenea, efectuează măsurători cu un scaner 3D al corpului astronautului pe pământ pentru a se asigura că piesele se potrivesc corpului lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor