Misiunea spaţială indiană Chandrayaan-2, lansată cu succes spre Lună [video]

Lansarea misiunii indiene Chandrayaan-2 (screenshot tramite video Youtube)
Mioara Stoica
22.07.2019

Racheta misiunii Chandrayaan-2 - vehiculul GSLV-MkIII, cea mai puternică rachetă a agenţiei spaţiale indiene ISRO - a decolat fără probleme luni, 22 iulie, la ora locală 14:43 (09:13 GMT) de pe cosmodromul indian Satish Dhawan Space Centre, în Sriharikota, Tamil Nadu.

Scopul expediţiei lunare, realizată în întregime de India, este acela de a instala un robot mobil în proximitatea Polului Sudic al Lunii, la aproximativ 384.000 de kilometri de Terra, pe 7 septembrie, precum şi plasarea unei sonde pe orbita lunară.

Robotul va studia caracteristicile zonei, până acum neatinse, pe durata unei zile lunare. O misiune anterioară indiană, Chandrayaan-1, lansată cu aproximativ 11 ani în urmă, a identificat prezenţa apei în roci lunare.

Lansarea navetei Chandrayaan-2 (care în sanscrită înseamnă "vehicul lunar") programată iniţial pentru 14 iulie, a fost oprită cu 56 de minute şi 24 de secunde înaintea orei programate, misiunea fiind amânată din cauza unei probleme tehnice despre care ISRO nu a oferit detalii în mod oficial. Dacă totul va funcţiona bine, India va deveni a patra ţară, după Statele Unite, fosta Uniune Sovietică şi China, care va ajunge pe Lună. Recent, o încercare similară a Israelului a eşuat.

Aterizarea este programată într-un punct din Polul Sud al Lunii, care nu a fost atins niciodată.

Publicaţia Times of India a relatat că în templul Chandranar din apropiere, în Thingalur, dedicat lui Chandran, Luna, a avut loc o ceremonie specială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor