Misiunea spaţială indiană Chandrayaan-2, lansată cu succes spre Lună [video]
alte articole
Racheta misiunii Chandrayaan-2 - vehiculul GSLV-MkIII, cea mai puternică rachetă a agenţiei spaţiale indiene ISRO - a decolat fără probleme luni, 22 iulie, la ora locală 14:43 (09:13 GMT) de pe cosmodromul indian Satish Dhawan Space Centre, în Sriharikota, Tamil Nadu.
Scopul expediţiei lunare, realizată în întregime de India, este acela de a instala un robot mobil în proximitatea Polului Sudic al Lunii, la aproximativ 384.000 de kilometri de Terra, pe 7 septembrie, precum şi plasarea unei sonde pe orbita lunară.
Robotul va studia caracteristicile zonei, până acum neatinse, pe durata unei zile lunare. O misiune anterioară indiană, Chandrayaan-1, lansată cu aproximativ 11 ani în urmă, a identificat prezenţa apei în roci lunare.
Lansarea navetei Chandrayaan-2 (care în sanscrită înseamnă "vehicul lunar") programată iniţial pentru 14 iulie, a fost oprită cu 56 de minute şi 24 de secunde înaintea orei programate, misiunea fiind amânată din cauza unei probleme tehnice despre care ISRO nu a oferit detalii în mod oficial. Dacă totul va funcţiona bine, India va deveni a patra ţară, după Statele Unite, fosta Uniune Sovietică şi China, care va ajunge pe Lună. Recent, o încercare similară a Israelului a eşuat.
Aterizarea este programată într-un punct din Polul Sud al Lunii, care nu a fost atins niciodată.
Publicaţia Times of India a relatat că în templul Chandranar din apropiere, în Thingalur, dedicat lui Chandran, Luna, a avut loc o ceremonie specială.