UE creează o agenţie pentru apărare şi spaţiu care să "completeze NATO"

Ursula von der Leyen (J Thys / AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
10.09.2019

Uniunea Europeană va crea un nou organism de apărare şi spaţiu care să ajute la finanţarea, dezvoltarea şi desfăşurarea forţelor armate, a declarat marţi, liderul executiv al blocului, numind un aliat al preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru acest rol.

Crearea unei agenţii de apărare în Comisia Europeană, idee la care Marea Britanie a rezistat timp îndelungat, este o încercare a preşedintelui ales - Ursula von der Leyen - de a stopa scăderea influenţei UE, care se confruntă cu presiuni mari din partea SUA de a face mai mult pentru propria securitate.

„Uniunea Europeană nu va fi niciodată o alianţă militară”, a spus von der Leyen. "Dar statelor membre ale Uniunii Europene li s-a spus de multe ori ... că achiziţiile comune pentru forţele lor armate sunt de maximă importanţă", a declarat aceasta într-o conferinţă de presă.

Von der Leyen, fost ministru german al Apărării, a declarat că planurile vor fi în beneficiul Alianţei NATO conduse de SUA, din care fac parte multe state UE, adăugând: „NATO va fi întotdeauna (apărarea noastră colectivă)”, potrivit Reuters.

Sylvie Goulard, fost europarlamentar UE, aflat în prezent la banca centrală a Franţei, va fi responsabilă pentru noua direcţie generală, în calitate de comisar pentru politică industrială.

Deşi von der Leyen a oferit puţine detalii, noua agenţie se va baza pe un pact militar al UE semnat la sfârşitul anului 2017 pentru integrarea forţelor de apărare în cadrul proiectelor de noi arme şi contribuind la desfăşurarea rapidă în teatre de operaţiuni.

Washingtonul susţine prudent iniţiativa, dar a avertizat şi împotriva blocării companiilor americane la licitaţiile privind contractele de apărare.

Cum Marea Britanie, singura putere militară nucleară din Europa, în afară de Franţa, va părăsi UE, Germania a sprijinit efortul condus de Franţa de a identifica punctele slabe ale armatelor europene, cu scopul de a rezolva lacunele ca bloc.

Spaţiul devine, de asemenea, o zonă în care UE doreşte să dezvolte tehnologia într-un mod comun, mai ales că Rusia, China şi Statele Unite dezvoltă arme spaţiale care pot doborî rachetele inamice şi distruge sateliţii.

Planurile se vor baza pe un fond de apărare propus de 13 miliarde de euro pentru dezvoltarea şi cumpărarea armelor, banii provenind din bugetul comun al ţărilor UE pentru cercetarea în domeniul apărării. Se preconizează că guvernele UE se vor adăuga la fond pentru a mări dimensiunea acestuia.

Multe guverne susţin că, confiscarea Crimeei ucrainene de către Rusia în 2014 a fost un punct de cotitură, după ani de reduceri de cheltuieli pentru apărare, care au lăsat militarii UE fără capacităţi vitale şi dependenţi în mare măsură de Statele Unite.

Von der Leyen a numit-o marţi pe Goulard împreună cu alţi 26 de comisari - unul din fiecare stat membru - în noua sa echipă, care va prelua funcţia la 1 noiembrie. Rovana Plumb a fost acceptată pentru portofoliul Transporturilor, în ciuda criticilor privind asocierea fostului ministru cu Liviu Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor