Un satelit european a fost deviat pentru a evita coliziunea cu un satelit Starlink aparţinând lui Elon Musk

ESA a trebuit să schimbe cursul satelitului Aeolus pentru a împiedica coliziunea cu un satelit Starlink din constelaţia de internet rapid a SpaceX.
Aeolus (ESA)
Mioara Stoica
14.09.2019

Pentru prima dată, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a fost nevoită să schimbe traiectoria propriului satelit pentru a evita coliziunea în spaţiu cu un alt obiect de pe orbita din jurul Pământului. Luni dimineaţă, 2 septembrie, ESA a anunţat că au fost activate rachetele lui Aeolus, un satelit european pentru studiul atmosferei lansat pe 22 august 2018, pentru a evita confruntarea cu un satelit Starlink din constelaţia de internet rapid a SpaceX, compania spaţială aparţinând lui Elon Musk.

Echipa 18th Space Control Squadron a US Air Force semnalase deja cu o săptămână înainte posibilitatea unei coliziuni între Aeolus şi Starlink 44, pe 2 septembrie deasupra oceanului, între extremitatea sud-vestică a Australiei şi Antarctica.

Starlink 44 face parte din primii 60 de sateliţi lansaţi în luna mai de SpaceX în programul care prevede lansarea altor 12.000 în următorii ani. Starlink este un proiect controversat care permite conexiunea la internet de mare viteză. Criticile se datorează tocmai creşterii exponenţiale a probabilităţii de coliziune pe orbită.

ESA luase legătura cu SpaceX avertizând de ameninţare, dar compania lui Musk a spus că nu există planuri de a schimba traiectoria satelitului lor. Drept urmare ESA a luat decizia să acţioneze rachetele lui Aeolus pentru a-i ridica orbita cu 350 de metri.

Resturi spaţiale

De la primul Sputnik din 1957 au fost lansaţi aproximativ 9.000 de sateliţi, dar dintre aceştia doar 2.000 sunt în prezent operaţionali. Restul sunt clasificaţi ca resturi spaţiale, foarte periculoase pentru cei aflaţi în activitate.

"Nu a fost vina nimănui dar acest caz arată că, în absenţa regulilor de trafic spaţial şi a protocoalelor de comunicare, capacitatea de a evita coliziunile depinde doar de pragmatismul agenţiilor implicate", a comentat Holger Krag, şeful siguranţei spaţiului a ESA.

Mai multe informaţii: For the first time, ESA has performed a 'collision avoidance manoeuvre' to protect one of its spacecraft from colliding with a satellite in a large constellation

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor