Fotografie spectaculoasă. Momentul erupţiei unui vulcan, surprins de astronauţii Staţiei Spaţiale Internaţionale

Imaginea capturată de astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (NASA)
Mioara Stoica
02.07.2019

Vulcanul Raikoke, aflat în peninsula Kamciatka din Rusia, face parte din aşa-numitul "Cerc de foc al Pacificului" cea mai întinsă şi activă zonă vulcanică de pe Terra, concentrând 62% dintre vulcanii activi existenţi în prezent (peste 350 din cei 600 vulcani activi). Vârful vulcanului Raikoke are 1.800 de metri şi este localizat pe insulele Kurile, în partea de est a Asiei.

Vulcanii din vecinătatea sa sunt "permanent activi", potrivit oamenilor de ştiinţă de la NASA. Raikoke a erupt ultima dată acum aproape 100 de ani, în anul 1924, după o perioadă lungă de “tăcere”. Anterior, ultima erupţie avusese loc în 1778.

Totuşi, pe 22 iunie 2019, ora locală 4:00 dimineaţa, Raikoke s-a trezit din letargie şi a împroşcat cenuşă şi gaze vulcanice din craterul său lat de 700 de metri. Momentul era extrem de dificil de ratat. Astfel, mai mulţi sateliţi dar şi astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale au putut observa erupţia. Potrivit datelor, cenuşa ar fi ajuns la altitudini cuprinse între 12 şi 16 kilometri.

Spectatorii privilegiaţi ai erupţiei, astronauţii Staţiei Spaţiale Internaţionale, au fotografiat momentul exploziei şi fluxul de cenuşă care se îndrepta spre Pacificul de Nord.

 (NASA)
(NASA)

Imaginile arată cum cenuşa este înconjurată de un strat de nori albi, care ar reprezenta vaporii de apă condensaţi sau chiar aburi rezultaţi din contactul magmei cu apa.

În dimineaţa după erupţie, alţi doi sateliţi au făcut fotografii cu modul în care a crescut norul de cenuşă. A doua zi, în cer mai rămăsese doar o mică urmă, informează BBC.

 (NASA)
(NASA)

Potrivit informaţiilor furnizate de sateliţi, cenuşa s-a deplasat aproximativ 17 km şi a ajuns la altitudini cuprinse între 12 şi 16 kilometri.

Erupţia prezintă destul de mult interes pentru vulcanologi, pentru că a ajuns în stratosferă. Norii de cenuşă pot reprezenta un risc pentru avioane, astfel încât centrele de avertizare privind prezenţa cenuşii din Japonia şi Statele Unite au trimis mesaje piloţilor care zburau în zonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor