De la plămâni până la rinichi, organe în miniatură pregătite de plecare cu destinaţia spaţiu [video]

În drum spre Staţia Spaţială Internaţională, pe 30 aprilie, cu capsula Dragon.
Organe în miniatură
Organe în miniatură (Biolines Laboratory, University of Pennsylvania)

Plămâni, rinichi, măduvă osoasă şi cartilaje: o încărcătură de organe umane în miniatură este pregătită să plece spre Staţia Spaţială Internaţională pe 30 aprilie, la bordul capsulei Dragon. Obiectivul experimentului, organizat de National Institutes of Health (Nih) al Statelor Unite ale Americii, este să studieze bolile în condiţii de microgravitaţie, în speranţa de a putea observa detalii care, pe Pământ, sunt dificil de notat.

Lansarea este programată de la Cape Canaveral cu racheta Falcon 9 de la SpaceX. Organele în miniatură se găsesc în cipuri tridimensionale şi, pe lângă boli, pot fi cheia studierii fenomenelor mai complexe datorate numeroşilor factori, cum ar fi îmbătrânirea. De asemenea, pot fi studiate în condiţii ideale diferite boli deoarece cursul lor poate fi accelerat prin lipsa de greutate. Formarea pietrelor la rinichi şi artrita vor fi primele boli care vor fi studiate odată ce mini-organele se vor afla la bordul Staţiei Spaţiale, care a devenit un mare laborator internaţional.

Spaţiul este, de asemenea, mediul ideal pentru experimentarea medicamentelor şi mini-organele ar putea deveni laboratorul ideal pentru observarea efectelor lor.

Proiectul de cercetare este finanţat de iniţiativa "Tissues Chips in Space", născut din colaborarea dintre laboratorul american de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, National Center for Advancing Translational Science (NCATS) şi The National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering (NIBIB) al Statelor Unite.

Mai multe informaţii: NASA: Small Tissue Chips in Space a Big Leap Forward for Research

Articol de referinţă: NIH to rocket 3-D tissue chips into space to study disease in microgravit