Palate fascinante din lume: Palatul Hellbrunn din Austria

Simona Milea
10.06.2015

În lume există numeroase palate minunate, construcţii maiestuoase care şi-au lăsat amprenta asupra frumuseţii şi a culturii vremurilor din care provin. Denumirea de „palate” vine din latinul „Palatium”, iar Dealul Palatin sau Palatino reprezenta reşedinţa împăraţilor romani. Conform legendei, aici începe construirea Romei de către Romulus, primul ei rege, în prezent, Dealul Palatin fiind unul dintre cele mai importante situri arheologice din Roma.

În Europa palatele erau reşedinţa regilor, a nobililor, a clerului dar şi a burgheziei îmbogăţite. Acestea se construiau şi decorau cu cel mai exigent simţ artistic, luxul având stilul artistic al fiecărei epoci. Măreţia palatelor, bogăţia şi somptuozitatea interioarelor, împreună cu marile şi minunatele grădini ce erau, şi au rămas, adevărate opere de artă, au făcut ca aceste ansambluri arhitecturale şi peisagistice să atragă de-a lungul timpului uimirea turiştilor care vin pentru a-şi umple sufletul şi inima cu imagini ce par desprinse din basme.

În continuare vă vom prezenta câteva dintre aceste palate, splendori ce depăşesc graniţele imaginaţiei, o lume de vis, care ne încântă şi ne uimeşte doar când o privim şi încercăm s-o înţelegem. Aici arta este nepieritoare, strălucind şi uimindu-ne atâta timp cât va fi întreţinută, protejată şi apreciată.

Palatul Hellbrunn din Austria

Acest palat, o adevărată bijuterie arhitecturală, se află la aproximativ 4 km sud de oraşul Salzburg şi a fost construit în secolul al XVII-lea, de către arhitectul Santino Solari. A servit principelui arhiepiscop Markus Sittikus de Hohenems (1612-1619) ca loc de spectacole şi festivităţi. Grădinile sale în stil baroc, cu numeroase fântâni ornamentale şi jeturi de apă ascunse, grote pitoreşti şi iazuri, sculpturi şi figuri din mitologia antică, au făcut ca acest palat să fie considerat unul dintre cele mai frumoase şi somptuoase din Europa.

De la bun început, apa a fost un element definitoriu în proiectarea palatului. În prezent, principala atracţie şi reclamă a acestui palat o reprezintă faimoasele jocuri de apă care stropeau oaspeţii la sărbătorile oferite de prinţ, o persoană ce iubea viaţa, glumele şi distracţia. Fântânile arteziene ale palatului datează din 1615, şi toată instalaţia s-a păstrat în totalitate. Impresionant este Teatrul Mecanic, în care 200 de figurine din lemn se mişcă pe ritmul muzicii datorită unui mecanism acţionat tot pe baza apei. Tot aici se află şi pavilionul din filmul ”Sunetul Muzicii”.

Palatul prezintă încăperi somptuoase aerisite, saloane de muzică în formă octogonală, saloane de banchete, săli de recepţii cu picturi în stil arhitectural care uimesc vizitatorii. Aici, cele două componente, palatul şi grădina, formează un complex artistic de o mare frumuseţe, şi încântă, surprinzând la fiecare pas turiştii.

Zâmbiţi, la intrarea în grădină vi se fac poze ce costă 4 euro şi care vi se dau la sfârşitul turului palatului. Pot fi admirate grădinile palatului şi cetatea Hohensalzburg, cât şi o cabană de vânătoare în care se găseşte un interesant muzeu de folclor. De asemenea, în grădină atrag atenţia 2 statui de daci foarte frumoase şi bine conservate.

Cu siguranţă, veţi fi încântaţi să vizitaţi această zonă tradiţională din apropierea Salzburgului!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor