Cele mai vechi universităţi din lume

Universitatea din Bolonia
Universitatea din Bolonia (Wikipedia)

Titlul de „Universitate” a apărut în anul 1254 şi se poate considera că „prima Universitate fondată a fost în Bolonia în 1088”. Fără îndoială, Universităţile sunt instituţii de învăţământ ce dăruiesc cunoştinţe prin excelenţă şi reprezintă poarta de intrare într-o lume plină de posibilităţi.

Înainte de a purta numele de "universităţi", în Europa predecesoarele lor erau instituţii de „Studiu General”, care existau deja în 1089. Aceste „Studii Generale” provin la rândul lor din vechile şcoli clericale.

Vă prezentăm câteva dintre cele mai vechi Universităţi din lume şi apoi întrăm în anumite detalii, controverse şi posibile omisiuni din listă.

1. Universitatea din Bologna, Italia - 1088. Este cea mai veche universitate europeană, data oficială a înfiinţării acesteia considerându-se a fi anul 1088. Specializată în Drept, universitatea a avut o mare reputaţie de la fondarea sa, având şi astăzi un enorm prestigiu în această specialitate. De-a lungul vremii, aici au studiat mari personalităţi, cum ar fi: Dante Alighieri, Petrarca, Thomas Becket, Erasmo de Rotterdam, Copernic, Marconi sau Umberto Eco. Astăzi este o Universitate publică, are 80.000 de studenţi şi se situează pe un loc între 180 şi 200 în QS World University Rankings.

2. Universitatea Oxford, Marea Britanie - 1096. Nu se cunoaşte data exactă a înfiinţării, deşi sunt evidenţe vechi ce ne conduc în 1096. Istoria sa şi rivalitatea cu Universitatea Cambridge, a făcut-o să devină una dintre universităţile cele mai faimoase din lume. Lista de persoane ilustre care au studiat aici este interminabilă. Pe aici au trecut 47 de deţinători ai Premiului Nobel. Astăzi are 20.000 de studenţi din întreaga lume, selecţionaţi cu atenţie pentru meritele lor şi este clasificată ca una dintre cele 6 Universităţi foarte bune de pe planetă în lista QS World University Rankings.

3. Universitatea Cambridge din Marea Britanie -1209. A fost fondată în anul 1209 de un grup de profesori care au abandonat Oxfordul în urma unui scandal privind executarea a doi profesori, în 1209. Astfel, rivalitatea dintre cele două universităţi – cunoscută şi astăzi – datează încă de la fondarea sa. Cu timpul, aici s-a format o nouă comunitate de studenţi, iar în anul 1231 deja avea aprobarea şi protecţia Regelui Henric al III-lea. De numele unuia dintre absolvenţii universităţii Cambridge, John Harvard, se leagă prima universitate din America: Harvard. Lista sa de studenţi şi profesori notabili este mai impresionantă decât cea de la Oxford, ajungând să numere 88 de laureaţi ai Premiului Nobel. În lista QS ocupă locul 3 în lume.

4. Universitatea din Salamanca, Spania - 1218. „Studiul General”din Salamanca a fost înfiinţat în 1218, an care astăzi este luat ca dată oficială de înfiinţare a acestei universităţi, fiind recunoscută de către Regele Alfonso al IX-lea. Este considerată cea mai veche universitate din Spania (prima universitate din Spania, cea de la Palencia, fiind ulterior închisă). În 1253 a primit oficial titlul de Universitate, printr-un act semnat de regele Alfonso al X-lea. Aici a venit Cristofor Columb pentru a se consulta cu savanţii, în căutarea unei rute către India. În cei aproape 800 de ani de existenţă, a găzduit persoane ilustre ca: Fray Luis de Leon, Fernando de Rojas, Hernán Cortes, Góngora, Calderon de la Barca sau Miguel de Unamuro (rector de mai multe ori). Acum are peste 30.000 de studenţi şi se situează în ranking QS pe un loc între 440 şi 450 în lume.

5. Universitatea din Padova, Italia - 1222. Scindări au avut loc şi în Italia. În anul 1222 un grup de studenţi şi profesori de la Universitatea din Bolonia, au cerut mai multă libertate de exprimare şi s-au mutat la Padova, fondând aici o nouă universitate. Unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de la această instituţie de învăţământ superior a fost Galileo Galilei, ce a predat cursuri de geometrie, mecanică şi astronomie timp de 18 ani. Astăzi Universitatea numără 60.000 de studenţi şi se situează pe locul 267 în lume.

6. Universitatea din Napoli, Italia - 1224. A fost prima universitate publică din lume, fiind fondată de împăratul romano-german Frederic al II-lea. Instituţia s-a mutat la Salerno în 1253 şi s-a întors la Napoli în 1258; de aceea, anul 1258 este considerat ca an al refondării. În prezent numără 100.000 de studenţi înmatriculaţi, ocupând locul 397 în QS ranking.

7. Universitatea din Valladolid din Spania (1241). Există diverse teorii despre înfiinţarea acestei Universităţi, dar cea mai acceptabilă stabileşte anul înfiinţării în 1241, când au fost mutate aici cursurile universităţii din Palencia (prima universitate care s-a fondat în Spania în perioada 1208-1211). Astăzi numără 25.000 de studenţi şi nu apare printre primele 1.000 de Universităţi din lume.

8. Universitatea din Siena, Italia - 1240. Numită iniţial Studium Senese, această instituţie de învăţământ a fost fondată de Comuna din Siena în 1240 şi a primit binecuvântarea papală în 1252. În 1321, la această instituţie au venit mulţi studenţi de la universitatea din Bolognia, aflată în apropiere. Maestrul său cel mai faimos a fost Pietro Ispano, care mai târziu devine Papa Juan al XXI-lea. Este recunoscută pentru şcolile sale de Drept şi Medicină. În prezent numără 20.000 de studenţi şi se situează între locul 500 şi 550 în ranking global.

9. Universitatea din Coimbra, Portugalia - 1290. Acestă Universitate a fost înfiinţată de Regele Dinis în 1290, primind în acelaşi an binecuvântarea papală. În 1377 Universitatea a fost transferată la Lisabona şi aici a rămas până în 1537, an în care a fost returnată la Coimbra. Din iunie 2013 clădirea se află în Patrimoniul Umanităţii, iar numărul studenţilor ce studiază aici este de 20.000, ocupând locul 358 în lume.

Controversele acestei liste. Majoritatea izvoarelor consultate numesc universităţile europene ca fiind cele mai vechi din lume, deoarece sunt considerate primele instituţii ce s-au adaptat la această denumire, pe care o înţelegem astăzi ca universitate şi a adoptat acest titlu. Depinzând de anumite criterii această listă poate varia mult.

Mulţi sugerează că prima Universitate - încă activă - ar fi cea din Atena, pentru că a avut relaţii directe cu Academia din Atena fondată de Platon în 388 a. c . Nu putem uita o altă Universitate foarte veche, cea din Nalanda-India, fondată în anul 600 î.C., ce reprezintă un bun exemplu al culturii indiene, unde au studiat studenţi din Babilonia, Grecia, Siria şi China. Există şi alte argumente certe ce situează Universitatea Nanjing din China, ca cea mai veche din lume. Se ştie de existenţa acestei instituţii din anul 258 î.C., deşi nu a funcţionat ca o universitate şi de aceea nu s-a stabilit ca universitate decât în 1902. În pagina sa de web scrie că ar fi Universitatea cea mai veche în funcţie.

Dezbaterea se aprinde când vorbim de Universitatea Al-Karaouine din Fes în Maroc, fondată în anul 859. de o femeie musulmană, Fatima al-Fihri. Pentru mulţi, această Universitate este cea mai veche din lume şi este inclusă de UNESCO în „Cartea Recordurilor”. Titlul de "Universitate" avea să-l primească mult mai târziu, abia în 1963.

Urmează în ordinea vechimii Universitatea Al-Azhar din Cairo fondată în anul 972. Al-Azhar elibera diplome universitare şi postuniversitare încă din anul 975. Datorită acestor recunoaşteri, mulţi academicieni consideră că Universitatea modernă a evoluat direct din universităţile medievale europene, care apoi s-au extins în restul lumii, unde existau deja centre educative.

De asemenea, în Europa există câteva absenţe ce pot da naştere unor polemici. Una dintre cele mai notabile omisiuni din această listă este Universitatea din Paris sau Sorbona. Aceasta a fost fondată între anii 1160-1250, ceea ce ar putea-o pune pe locul al treilea între cele mai vechi Universităţi din lume (vorbim aici de Universităţile din Europa care s-au înfiinţat după 1.088). A fost exclusă din această listă pentru că între anii 1968-1971 vechea Universitate din Paris a fost împărţită în alte 13 noi universităţi, ca o consecinţă a unei reforme educative. Se poate spune că nu activează cum a fost iniţial.

Putem spune că toate universităţile franceze au fost închise în timpul Revoluţiei Franceze timp de peste 100 de ani, obligându-le să se reînfiinţeze de la zero. Din aceste motive a fost descalificată şi Universitatea din Toulouse, înfiinţată în 1229, şi Universitatea din Montpellier, înfiinţată în 1289.

Alte cazuri ce ar putea fi dezbătute sunt cele trei universităţi italiene: Universitatea din Salerno, recunoscută în 1968, dar funcţiona ca Şcoală de Medicină din sec. al VIII-lea; Universitatea din Modena, care a funcţionat în perioada 1175-1338, după care a dispărut , restabilându-se apoi în 1680, şi Universitatea din Macerata, care ar putea să fi fost fondată în 1290, dar despre existenţa şi înfiinţarea oficială există date certe din 1540.

Ca o curiozitate, în SUA, Universitatea Harvard apare pe la 1636, iar în restul ţărilor latino-americane găsim universităţi peste tot începând cu anul 1538.

Sperăm ca în această mică listă, împreună cu micile controverse, aţi putut să vă faceţi o idee despre aceste aşezăminte cultural-educative care şi-au lăsat amprenta pentru apariţia şi dezvoltarea celebrelor universităţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură