Hărţuirea invizibilă. China comunistă duce un război cibernetic dur împotriva Taiwanului democratic / Cifrele sunt alarmante

(Frank Chen/Getty Images)
Redacţia
06.01.2025

Atacurile cibernetice asupra departamentelor guvernamentale din Taiwan s-au dublat în 2024 faţă de anul precedent, ajungând la o medie de 2,4 milioane de atacuri pe zi, a declarat Biroul Naţional de Securitate al insulei, adăugând că majoritatea acestora au fost lansate de forţele cibernetice chineze, transmite Reuters.

În ultimii ani, Taiwanul s-a plâns de ceea ce consideră a fi „hărţuirea zonei gri” a Chinei - de la exerciţii militare zilnice şi baloane în apropierea insulei la atacuri cibernetice - într-un moment în care Beijingul sporeşte presiunea militară şi politică pentru a forţa insula guvernată democratic să accepte revendicarea sa de suveranitate.

Reţeaua de servicii guvernamentale din Taiwan (GSN) a primit o medie zilnică de 2,4 milioane de atacuri anul trecut, dublu faţă de media zilnică de 1,2 milioane în 2023, potrivit unui raport de duminică al Biroului de securitate naţională.

Biroul a oferit detalii rare despre atacuri, majoritatea acestora fiind atribuite forţelor cibernetice ale Chinei, telecomunicaţiile, transporturile şi apărarea fiind printre ţintele principale.

„Deşi multe dintre aceste atacuri au fost detectate şi blocate în mod eficient, numărul tot mai mare de atacuri evidenţiază natura din ce în ce mai severă a activităţilor de hacking ale Chinei”, se arată în raport.

Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwanul nu a răspuns la o cerere de comentarii.

China neagă în mod obişnuit că ar fi implicată în atacuri de hacking, dar este frecvent acuzată de guverne străine, în special de SUA, care săptămâna trecută a declarat că hackerii chinezi au furat documente de la Departamentul Trezoreriei.

Potrivit raportului taiwanez, China a lansat unele dintre atacuri pentru a coincide cu exerciţiile militare chineze din jurul insulei, inclusiv atacuri de tip DDoS (distributed denial-of-service) menite să întrerupă accesul la paginile web ale instituţiilor financiare şi de transport din Taiwan.

Mişcarea a fost menită să „intensifice efectul de hărţuire şi intimidarea militară”, mai arată raportul.

Anul trecut, Beijingul a organizat două runde de exerciţii majore în jurul Taiwanului pentru a exercita presiuni asupra Taipeiului, una în mai şi una în octombrie, denumite Joint Sword - 2024A şi, respectiv, B.

China a vizat, de asemenea, e-mailurile funcţionarilor publici taiwanezi şi a lansat atacuri, inclusiv de inginerie socială, în încercarea de a fura informaţii confidenţiale, se arată în raport.

De asemenea, raportul a menţionat că forţele cibernetice ale Chinei au utilizat tehnici, inclusiv ameninţări persistente avansate şi software backdoor, pentru a încerca să se infiltreze şi să compromită infrastructura-cheie a Taiwanului, inclusiv autostrăzile şi porturile.

„Astfel de eforturi încearcă să perturbe operaţiunile guvernamentale ale Taiwanului, precum şi să obţină avantaje în domeniile politic, militar, tehnologic şi economic”, mai precizează raportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor