Rusia curăţă plajele după deversarea de petrol din Marea Neagră. Declară stare de urgenţă în Crimeea

Muncitori ruşi curăţă tone de nisip şi pământ contaminat de o parte şi de altă a Strâmtorii Kerci în urma unei deversări de petrol în Marea Neagră
Redacţia
05.01.2025

Rusia a declarat sâmbătă stare de urgenţă regională în Crimeea, pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014, în timp ce muncitorii au curăţat tone de nisip şi pământ contaminat de o parte şi de alta a Strâmtorii Kerci în urma unei deversări de petrol în Marea Neagră de luna trecută.

Guvernatorul instalat de Rusia în oraşului Sevastopol din Crimeea, Mihail Razvojaev, a declarat că noile urme de poluare minoră necesită o eliminare urgentă şi a declarat stare de urgenţă în oraş - oferind autorităţilor mai multă putere pentru a lua decizii rapide, cum ar fi obligarea cetăţenilor să îşi evacueze locuinţele, potrivit Reuters.

Strâmtoarea Kerci se întinde între Marea Neagră şi Marea Azov şi separă peninsula Kerci din Crimeea de regiunea Krasnodar din Rusia.

Echipele de salvare au îndepărtat până acum peste 86.000 de tone de nisip şi sol contaminat, a declarat sâmbătă Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă. Petrolul s-a scurs din două petroliere învechite care au fost lovite de o furtună la 15 decembrie. Unul s-a scufundat, iar celălalt a eşuat.

Mai mult de 10.000 de persoane au lucrat pentru a curăţa cu lopata motorina vâscoasă şi urât mirositoare de pe plajele nisipoase din Anapa şi din împrejurimi, o staţiune de vară. Grupurile de mediu au raportat moartea delfinilor, marsuinilor şi păsărilor.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că solul contaminat cu petrol a fost colectat în regiunea mai largă Kuban din Rusia şi în Crimeea.

Ministerul a publicat imagini video cu zeci de lucrători în costume de protecţie care încarcă saci de pământ pe excavatoare.

Ministerul Transporturilor din Rusia a declarat săptămâna aceasta că experţii au stabilit că aproximativ 2.400 de tone de produse petroliere s-au deversat în mare, o scurgere mai mică decât se temea iniţial.

În momentul producerii dezastrului, mass-media de stat a raportat că petrolierele avariate, ambele mai vechi de 50 de ani, transportau în total aproximativ 9.200 de tone metrice (62.000 de barili) de produse petroliere.

Deversarea a implicat păcură grea de clasa M100 care se solidifică la o temperatură de 25 de grade Celsius şi, spre deosebire de alte produse petroliere, nu pluteşte la suprafaţă, ci se scufundă pe fund sau rămâne suspendată în coloana de apă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor