Moscova boicotează ciocolata din Ucraina iar ucrainienii produsele din Rusia

În unele lanţuri de supermarketuri din Ucraina produselor ruseşti li se aplică o etichetă pe care scrie "Boicotăm ocupanţii", războiul rece dintre Rusia şi Ucraina afectând astfel economia prin intermediul produselor alimentare.
. (Joe Raedle / Getty Images)
Mioara Stoica
04.04.2014

În unele lanţuri de supermarketuri din Ucraina produselor ruseşti li se aplică o etichetă pe care scrie "Boicotăm ocupanţii", războiul rece dintre Rusia şi Ucraina afectând astfel economia prin intermediul produselor alimentare.

Războiul dintre Rusia şi Ucraina, început cu interzicerea de către Moscova a importului de ciocolată marca Roshen - proprietatea lui Petro Poroşenko, actualul favorit în cursa pentru preşedinţia Ucrainei - continuă. Acum, Ucraina întoarce lovitura şi interzice ciocolata rusească.

Pe lista cu produse ruseşti care "dăunează sănătăţii consumatorilor ucraineni", publicată de către agenţia guvernamentală de la Kiev, există mai multe branduri istorice de ciocolată dar şi conserve de peşte. De asemenea, sunt interzise toate cele şase tipuri de brânză topită "Prezident", inclusiv cel " light", considerând că toate acestea nu sunt "în conformitate cu legea din Ucraina".

Cel care a solicitat intervenţia guvernului a fost liderul partidului naţionalist Svoboda, Tyahnibok Oleg, unul dintre liderii Maidan. Dar, deja, de câteva săptămâni boicotul produselor fabricate în Rusia a fost instituit de consumatori. Consumatorii ucraineni au învăţat că acestea pot fi recunoscute după codul de bare (46 înseamnă că provin din Rusia) astfel că în supermarket-uri sunt mulţi cei care repun produsele pe raft după ce au verificat originea acestora. În unele lanţuri de supermarketuri produsele ruseşti sunt marcate cu o etichetă pe care scrie "Boicotăm ocupanţii".

Produsele naţionale sunt însoţite de un sticker "Cumpară lucrurile noastre, apără ţara" iar unii comercianţi promit să plătească 10 copeici pentru fiecare achiziţie în contul armatei patriotice. În Cherkassy, studenţii locali au organizat un flash mob în magazine, cu bannere pe care scrie "cumperi produse ruseşti, finanţezi războiul”.

La rândul lor, comercianţii nu fac altceva decât să se adapteze valului de sentimente anti-ruseşti, ziarul capitalei, Segodnia, raportând că achiziţiile de produse alimentare din Rusia au scăzut, în săptămânile precedente, cu 40%. "Vom continua boicotul până când se va termina politica anti - ucraineană de la Moscova (...) Nu am nimic împotriva ruşilor comuni, dar a nu cumpăra produsele lor este o cale reală de a ne ajuta", a declarat un cetăţean pentru ziar.

Pe reţelele sociale este dezbătută corectitudinea deciziei de a nu cumpăra dulciuri şi băuturi produse în Rusia în timp ce branduri internaţionale, cum ar fi Nestle sau Mars, nu au de suferit. În acelaşi timp, unele companii încearcă să evite codul de bare capcană folosind furnizori locali pentru a ascunde fatalul 46. Dar boicotul nu se opreşte doar la alimente. În cinematografe sunt îndepărtate filmele ruseşti, pentru că nimeni nu vrea să le mai vadă. Telespectatorii boicotează filmele ruseşti, solicitându-le pe cele naţionale sau americane.

Campanii de boicot au fost lansate împotriva lanţurilor de restaurante şi magazine de îmbrăcăminte deţinute de către proprietari ruşi.

Între timp, McDonald's a anunţat că a suspendat activitatea restaurantelor sale în Crimeea, pentru "motive de producţie", sperând ca activitatea acestora să reînceapă "cât mai curând posibil", oferind angajaţilor săi din Crimeea un nou loc de muncă în reţeaua ucraineană.

Acest anunţ a sunat pentru Rusia ca o sancţiune, fapt care l-a determinat pe ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski să lanseze o campanie de boicot pentru închiderea restaurantelor McDonald's în întreaga ţară. "McDonald's a închis restaurantele sale în Crimeea. Acest lucru este foarte pozitiv. Vreau să facă acelaşi lucru aici. Voi da instrucţiuni organizaţiilor civice din partidul meu să organizeze evenimente în toate restaurantele McDonald's", a anunţat Jirinovski. "Vreau să dispară din viaţa mea", a spus el, avertizând că următoarea va fi Pepsi Cola. În Rusia, Mcdonald's are mai multe sute de fast-food-uri, şi numărul este în creştere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor