Rusia critică prezenţa marinei americane în regiune. Statele Unite trimit întăriri
alte articole
Şeful diplomaţiei ruseşti, Serghei Lavrov, a criticat, joi, prezenţa extinsă a distrugătorului USS Truxtun în Marea Neagră în timp ce Statele Unite a anunţat prelungirea permisiunii de şedere cât şi expedierea unor „resurse suplimentare”.
Acuzaţiile lui Lavrov vin în contextul în care Alianţa Nord Atlantică a anunţat, marţi, că va trimite întăriri aeriene, maritime, şi terestre tuturor ţărilor membre din regiunea de est a Europei.
"În ultimul timp, Statele Unite au extins de câteva ori perioada de staţionare a navelor de război în Marea Neagră. Această prelungire nu se încadrează în prevederile existente în temeiul Convenţiei de la Montreux", a afirmat Lavrov.
Distrugătorul american a participat la mijlocul lunii trecute la o serie de exerciţii militare în Marea Neagră alături de România şi Bulgaria, în contextul în care Rusia invada Ucraina iar oraşul-port din Crimeea aflat la o zi distanţă de Constanţa, găzduia un număr tot mai mare de nave ruseşti.
Prezenţa navelor mai mari de 10.000 de tone în Marea Neagră, depinde conform Convenţiei de la Montreux, de aprobarea membrei NATO, Turcia.
Statele Unite va prelungi staţionarea distrugătorului în Marea Neagră şi, de asemenea, forţele navele americane vor trimite „resurse suplimentare”, conform oficialului de la Casa Albă, Josh Earnest.
„Staţionarea USS Truxtun în Marea Neagră a fost prelungită. De asemenea, forţele navale americane trimit în prezent resurse suplimentare în Marea Neagră", a declarat oficialul american.
Pe lângă „resursele suplimentare navele”, Statele Unite a mai trimis 18 avioane de vânătoare pentru a suplimenta capabilităţile militare NATO de la graniţa statelor baltice şi a Poloniei.
„Am trimis şase avioane de vânătoare F-15C în statele baltice pentru a patrula în spaţiul lor aerian. Alte 12 aparate F-16 au sosit în Polonia pentru a contribui la menţinerea securităţii”, adăugat Earnest.
Marina americană menţine în apropierea Mării Negre o capabilitate de luptă imensă ce a fost întărită de curând. Pe lângă portavionul George W. Bush şi divizia de luptă care-l însoţeşte, în zona mediteraneană a sosit portavionul Harry Truman împreună cu un întreg grup de nave.