Modificări ale Codului Rutier: Imaginile filmate de şoferi pot fi folosite de Poliţie pentru amenzi, maşina se poate reţine dacă se refuză testarea pentru substanţe

Agent de la Poliţia Rutieră (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
02.07.2024

Codul Rutier a fost modificat din nou printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Cea mai importantă modificare constă în faptul că poliţiştii de la Rutieră pot sancţiona şoferii agresivi în baza înregistrărilor audio – video surprinse de ceilalţi participanţi la trafic, scrie Defapt.ro.

O altă modificare a Codului Rutier prevede că şoferii pot rămâne fără permisul de conducere şi maşină în cazul în care refuză să fie testaţi pentru alcool şi droguri.

Dacă acceptă să fie testaţi, şoferii pot solicita poliţiştilor rutieri o a doua testare după 15 minute de la primul test în cazul în care concentraţia aerului expirat a fost de până la 0,10 mg/L alcool pur în aerul expirat.

Modificările Codului Rutier

1. Instituirea unor situaţii obiective în care poliţistul este obligat să efectueze testarea conducătorilor auto, respectiv:

-în vehicul sunt observate recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice, care prezintă urme de consum, sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

-şoferul a săvârşit în mod repetat în ultimii trei ani contravenţia prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a) ori a fost condamnat pentru cel puţin una dintre infracţiunile prevăzute la art. 336, art. 3361, art. 337 sau art. 338 din Codul Penal, infracţiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, ori infracţiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

2. O altă noutate priveşte testarea conducătorilor de vehicule: este instituită posibilitatea persoanei testate de a solicita poliţistului rutier o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 de minute de la primul test, în cazul în care concentraţia aerului expirat a fost de până la 0,10 mg/L alcool pur în aerul expirat.

Valoare juridică este reprezentată de rezultatul celei mai mici concentraţii de alcool pur în aerul expirat.

1. Instituirea unor situaţii obiective în care poliţistul este obligat să efectueze testarea conducătorilor auto, respectiv:

- în vehicul sunt observate recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice, care prezintă urme de consum, sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

- şoferul a săvârşit în mod repetat în ultimii trei ani contravenţia prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a) ori a fost condamnat pentru cel puţin una dintre infracţiunile prevăzute la art. 336, art. 3361, art. 337 sau art. 338 din Codul Penal, infracţiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, ori infracţiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

2. O altă noutate priveşte testarea conducătorilor de vehicule: este instituită posibilitatea persoanei testate de a solicita poliţistului rutier o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 de minute de la primul test, în cazul în care concentraţia aerului expirat a fost de până la 0,10 mg/L alcool pur în aerul expirat.

Valoare juridică este reprezentată de rezultatul celei mai mici concentraţii de alcool pur în aerul expirat.

3. Instituirea măsurii retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice în cazul persoanelor care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea verificării consumului de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive.

4. Reglementarea posibilităţii de a dispune imobilizarea vehiculului atunci când un conducător de vehicul refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii prezenţei în organism a alcoolului sau a substanţelor psihoactive, iar conducerea acestuia nu poate fi asigurată pe loc de o altă persoană.

5. Posibilitatea ca determinarea prezenţei în organismul unei persoane a substanţelor psihoactive să poată fi realizată şi în cadrul laboratoarelor de specialitate ale IGPR acreditate sau în unităţile sanitare publice acreditate şi autorizate.

6. Indicarea în concret a categoriilor de încălcări pentru care nu se poate aplica sancţiunea contravenţională a avertismentului, respectiv pentru faptele contravenţionale prevăzute cu aplicarea suspendării exercitării dreptului de a conduce.

7. Extinderea capacităţii de constatare a contravenţiilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice în sensul instituirii unui mecanism prin care participanţii la trafic pot transmite sesizări cu privire la posibile situaţii de condus agresiv, surprinse în înregistrări video sau audio-video.

8. Înlăturarea necesităţii de a confirma unele împrejurări legate de întocmirea procesului-verbal de constatare a contravenţiei de către un martor în situaţia în care acestea au fost înregistrate cu mijloacele audio-video din dotarea agentului constatator.

9. În cazul în care contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, refuză primirea şi aceste împrejurări sunt înregistrate cu mijloace audio-video ale organului din care face parte agentul constatator, acesta se consideră comunicat pe loc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor