Misterul chiparoşilor mediteraneeni descoperit de cercetători

Chiparoşi
Chiparoşi (Pixabay)

Botaniştii au descoperit misterul proprietăţilor uimitoare ale chiparoşilor (arbori răşinoşi din familia coniferelor), care reuşesc să rămână intacţi chiar dacă sunt devastaţi de incendii violente. Timp de trei ani, oamenii de ştiinţă au încercat să găsească o explicaţie a acestui fenomen ciudat.

În anul 2012, un incendiu devastator a mistuit întreaga pădure din provincia spaniolă Valencia, dar a rămas practic intactă zona unde creşteau chiparoşii. După stingerea flăcărilor, s-a dovedit că toţi stejarii, ienuperii şi pinii au ars în totalitate. Cu toate acestea, doar 1,27% dintre chiparoşii mediteraneeni au fost afectaţi, ceea ce a trezit un mare interes în rândul botaniştilor.

În timpul studiului ce a durat trei ani, specialiştii au constatat că aceşti arbori au abilitatea de a stoca o cantitate mare de apă. În plus, chiparoşii sunt capabili să păstreze o umiditate sporită chiar şi pe timp de arşiţă sau secetă, având o cuticulă foarte groasă şi stomatele situate pe partea interioară a frunzei, ceea ce împiedică evaporarea rapidă a apei. Drept rezultat, chiparosul este de 5-7 ori mai rezistent la foc, în comparaţie cu alte plante mediteraneene.

Buna capacitate antiincendiară a chiparoşilor se datorează şi stratului gros de frunze căzute pe sol, care acţionează asemenea unui burete umed, prevenind răspândirea focului.

După ce au studiat proprietăţile uimitoare ale chiparosului, botaniştii au decis să planteze o barieră vie cu aceşti arbori în pădurile Valenciei spaniole şi ale oraşului italian Siena.

Oamenii de ştiinţă intenţionează să-şi continue studiile în acest domeniu, pentru a afla ce alte secrete folositoare mai ascund aceşti arbori minunaţi.

Sursa: animalworld

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.