Cele mai frumoase plante decorative cu frunze

Echevaria
Echevaria (Facebook)

Plantele naturale au o mulţime de beneficii pentru dumnevoastră, de la faptul că purifică şi împrospătează aerul din locuinţă, până la faptul că va îmbunătăţesc starea de spirit.

Plantele decorative prin frunze sunt foarte frumoase şi există avantajul de a fi mai uşor de îngrijit decât cele decorative cu flori. Însă marele avantaj al plantelor care nu înfloresc este acela că sunt disponibile în zeci de mărimi. De la plante pitice, pe care le puteţi aşeza pe piesele de mobilier, la plante înalte, din speciile palmierilor, care au nevoie de ghivece mari şi care pot schimba radical aspectul dintr-o încăpere.

Cele mai frumoase plante decorative cu frunze. Echevaria

Echevaria sunt plante cu frunze suculente grupate în rozete. Planta are o înălţime de 20-30 cm cu frunze cărnoase de 5-8 cm lungime. Frunzele au culoarea verde şi la lumină puternică sau la soare devin roşii iar vârfurile roşii-maronii.

Aceste plante au fost hibridizate, astfel că pe lângă speciile principale există multe varietăţi care sunt cultivate pentru forma interesantă a frunzelor şi culoarea acestora. Insă, trăsătura distinctă a acestei plante este dimensiunea redusă, la majoritatea speciilor şi varietăţilor. Există peste 150 de specii de Echevaria.

Sunt plante care se cultivă foarte uşor în casă şi supravieţuiesc foarte bine variaţiilor termice din apartament. Udaţi-o în timpul primăverii şi al verii şi asigurându-vă că drenajul este perfect. În timpul iernii, udaţi-o lunar.

Cele mai frumoase plante decorative cu frunze. Palmierii de apartament

Palmierii sunt plante de interior simple şi deosebite care pot împodobi spaţiile interioare şi exterioare adăugând o eleganţă strălucitoare.

Palmierii există într-o mulţime de specii, fiecare cu caracteristici speciale. Unora le place apa, altele, precum palmierul de deşert, mor dacă sunt udate prea des. Altora le place umbră, cu sol umed şi lumină solară directă, dar redusă.

În funcţie de diversele specii, palmierii pot fi aşezaţi în orice cameră, la oricare dintre ferestre, chiar şi la cele mai puţin scăldate de lumina soarelui, cum sunt cele orientate spre nord.

Majoritatea palmierilor urăsc frigul, şi unii dintre ei, cum este cocotierul, mor dacă sunt expuşi la frig. Cei câţiva care reuşesc să se dezvolte în condiţii de temperatură scăzută sunt cei mai buni palmieri de interior. Palmierul pitic (Chamaedorea elegans) şi Kentia (Howea forsteriana) pot rezista la temperaturi de până la minus 8 °C.

Mulţi palmieri sunt extrem de toleranţi la umbră. Palmierul pitic şi Kentia preferă penumbra şi suferă dacă îi ţineţi în lumina directă a soarelui. Trebuie replantaţi doar atunci când nu mai au loc în ghiveci. Sunt cunoscuţi pentru sistemul lor superficial de rădăcini, şi nu le place să-i deranjezi. Folosiţi ghivece cu scurgere şi încercaţi să nu le puneţi prea multă apă.

De fapt, mulţi palmieri cresc cel mai bine în sol uşor nisipos, cu scurgere perfectă.

Dacă doriţi un palmier uriaş, tot ce aveţi de făcut este să-i schimbaţi ghiveciul cu unul mai mare. Palmierii de apartament pot creşte cât de mult doriţi. Creşterea este determinată de dimensiunea ghiveciului. Dacă sunteţi mulţumit de mărimea palmierului de interior, atunci nu-i schimbaţi ghiveciul, iar rata de creştere va fi încetinită.

Cele mai frumoase plante decorative cu frunze. Dieffenbachia

Aceste plante cu o dezvoltare grandioasă se caracterizează prin tulpini simple, cărnoase, care iau alura unui trunchi des, garnisit cu frunze mari, ovale, ascuţite. Frunzele se remarcă prin culoare lor.

Aceste plante se îngrijesc normal şi au nevoie de umiditate atmosferică. În timpul verii plasaţi ghivecele în locuri bine luminate, dar nu în exces. Trebuie udate abundent, iar săptămânal se adaugă şi îngrăşăminte solubile. Iarna au nevoie de o temperatură de 15-18 grade Celsius şi de lumină intensă.

Adesea, planta tinde să formeze o tulpină degarnisită şi pierde progresiv frunzele de la bază. În acest caz, ea poate fi reîntinerită prin tăierea tulpinii. Această acţiune trebuie efectuată primavara. Prin tăierea până la înălţimea de 12-15 cm se stimulează emiterea de noi lăstari.

Cele mai frumoase plante decorative cu frunze. Filodendron

Genul "Philodendron" conţine unele dintre cele mai frumoase plante cu frunziş decorativ. Originară din America tropicală, există câteva sute de specii, numărul acestora fiind în continuă creştere.

Pentru interior, există două tipuri de bază de Philodendron: speciile căţărătoare şi cele erecte (non-căţărătoare).

Filodendronului îi prieşte lumina strălucitoare, contrastantă, însă poate fi aclimatizat la lumină solară aproape directă în condiţii bune. Se adaptează şi în condiţii de umbră parţială. Se stropeşte în mod frecvent în timpul sezonului de creştere. În cazul varietăţilor căţărătoare, este recomandat să se împingă rădăcinile aeriene în sol.

Câteva dintre varietăţi cresc foarte rapid, în special cele căţărătoare. Tăiaţi ramurile noi pentru a le ţine sub control şi replantaţi-le anual, după cum este nevoie, procedând identic şi la speciile non-căţărătoare.

Soiurile P. Selloum şi P. Bipinnatifidum pot creşte foarte mari (până la 2,5 metri, cu flori de 60-90 cm), deci veţi avea nevoie de spaţiu.

Cele mai frumoase plante decorative cu frunze. Laurus (L. Nobilis)

Laurus, sau dafinul în denumirea lui populară, poate atinge înălţimea de 1-2 m în condiţii de cameră. Frunzele sunt oval eliptice, ascuţite, cu marginea dreaptă sau uşor ondulată, de culoare verde închis pe partea superioară şi verde deschis pe partea inferioară. Cele tinere sunt moi, în timp ce frunzele mature devin rigide, pergamentoase. Florile apar mai rar, sunt mici, de culoare galben-verzui.

Laurus nobilis este un arbust mereu verde cu frunze uşor ondulate pe margini, care se usucă şi se folosesc pe post de condiment în diferite reţete. Dafinul este cultivat ca plantă de ghiveci în zonele mai reci.

Transplantarea se aplică rar, la 4-5 ani, dar este nevoie să i se schimbe în fiecare primăvară pământul de la suprafaţă. Suportă bine tăierile şi se simte bine în spaţii răcoroase, iarna. Tolerează bine umbra, dar se simte excelent şi la soare, fiind una dintre cele mai puţin pretenţioase plante decorative. Se udă abundent vara şi foarte rar iarna.

Cele mai frumoase plante decorative cu frunze. Maranta

Este una dintre cele mai frumoase plante decorative prin frunze, dar şi una dintre cele mai puţin rezistente la condiţiile de cameră. Este confundată cu Calathea, deosebindu-se de aceasta prin talia mai mică şi creşterea uşor târâtoare a lăstarilor. Are frunzele peţiolate, larg ovale, cu un dinte scurt în vârf. Faţa superioară a frunzei are culoarea verde deschis, cu pete maronii, iar reversul purpuriu.

Udarea este cel mai important procedeu, pământul trebuie să fie menţinut în permanenţă reavăn. Iarna se foloseşte apă călduţă. În perioada de vară frunzele trebuie pulverizate zilnic cu apă nu prea rece.

Ghiveciul se aşază pe un strat de pietriş umed. Fertilizarea se face bilunar, primavara şi vara, cu soluţii slabe de îngrăşăminte. Transplantarea se execută o dată la 2-3 ani, în perioada de primăvară.

Cele mai frumoase plante decorative cu frunze. Peperomia

Peperomia face parte din familia Piperaceae şi este o plantă căutată mai ales pentru soiurile cu frunze marmorate. Deşi este o specie decorativă prin frunze, florile de Peperomia sunt gingaşe, subţiri şi lungi, de culoare albă.

Planta trebuie ferită de razele directe ale soarelui; are nevoie de un loc luminos, dar uşor umbrit la amiază. Peperomia se pulverizează cu apă pe frunze vara, pentru a face faţă cu bine temperaturilor crescute, dar iarna temperatura din încăpere nu trebuie să fie prea ridicată. În perioada de repaus, adică pe timpul iernii, se reduc şi udările.

Peperomia se înmulţeşte prin despărţirea butaşilor care apar în mod natural sau prin lăsarea la înrădăcinat a unor butaşi realizaţi din frunze.

Cele mai frumoase plante decorative cu frunze. Ficuşii

Aceste plante decorative sempervirescente, cu frunzele lor groase, lucioase, sunt excelente ca plante de ghiveci. Când sunt viguroase, sunt elemente utile într-o gradină de iarnă, când alte plante sunt golaşe. Ficuşii pot varia mult în mărime, de la arbori de până la 45 m înălţime la arbuşti de până la 3 m înălţime, care se întind larg.

Sunt cultivaţi în general pentru frunzele lor mari, decorative, pieloase, deseori cu nervuri pronunţate, dispuse alternativ de-a lungul tulpinilor şi ramurilor. Unele varietăţi au frunze pătate, deseori cu margini albe-argintii, sau frunze pătate gri-verzui cu semne bej-gălbui.

Florile golaşe cresc la subsuoara frunzelor şi sunt urmate de fructe mici (sicone), în formă de ou, care pot fi portocalii, galbene, verzi sau purpurii. Ficuşii cresc cel mai bine în soluri umede, bine drenate, conţinând din belşug materii organice. Ei cresc în plin soare sau umbra parţială, dar trebuie protejaţi de vânturile reci, mai ales când sunt tineri.

Cele mai frumoase plante decorative cu frunze. Cycas revoluta

Cycasul este originar din Asia de Sud Est, astfel că acestuia i se mai spune sagotierul japonez. Una dintre cele mai frumoase plante de apartament, cycasul se distinge prin eleganţa frunzelor asemănătoare cu cele ale palmierilor, plantă cu care este confundată. Cuvântul cycas vine din grecescul "koikas" care înseamnă "un fel de palmier".

Planta adultă prezintă un trunchi cilindric, gros, cu cicatrici şi resturi ale frunzelor îmbătrânite şi uscate. Frunzele colorate verde strălucitor, foarte lungi şi frumos arcuite, sunt compuse din numeroase foliole, la rândul lor, alungite şi ascuţite, cu aşezare penată. Durata de viaţă a unei frunze este de mai mulţi ani. Florile femele şi mascule sunt aşezate pe plante diferite. Planta femelă poartă un fel de ciucuri, iar cea bărbătească nişte conuri solzoase. Aceste plante nu înfloresc, practic, niciodată în condiţii de cameră.

Cycasul este o plantă cu creştere foarte lentă (cel mult o frunză pe an). Formează seminţe numai în locurile de baştină. Îi place lumina, dar tolerează şi puţină umbră. Insuficienţa luminii antrenează stagnarea creşterii. Necesită camere temperate, cu minim 13 °C iarna. Din martie până în septembrie, pământul se menţine reavăn prin udări frecvente. Iarna se lasă pământul să se usuce puţin între două udări. Substratul poate fi un pământ de grădină cu adaus de mraniţă şi nisip grosier. Este foarte important să se dreneze uşor.

Cele mai frumoase plante decorative cu frunze. Croton

Crotonul este o plantă unică, fermecătoare prin coloritul frunzelor: verde închis străbătut de nervuri de culoare galben, roz, roşu, galben.

Creşte la 70- 80 cm înălţime , având aspect arbustiv. Frunzele persistente lungi, late sau înguste, colorate într-un amestec de verde, roşu, portocaliu şi galben sunt dispuse alternativ. Florile nu au valoare decorativă de aceea se elimină la apariţie pentru a nu epuiza planta. La început, frunzele sunt verzi schimbându-şi pe parcurs culoarea în galben, portocaliu sau roşu.

Din păcate această plantă nu este tocmai uşor de îngrijit, necesitând experienţă şi o serie de cunoştinţe. Condiţiile esenţiale pentru o dezvoltare armonioasă sunt: temperatura potrivită, udarea adecvată şi un grad ridicat al umidităţii în atmosferă.

Cantitatea ridicată de lumină favorizează coloritul frunzelor, însă există şi câteva specii mai noi, care se pot dezvolta armonios şi în condiţii mai slabe de lumină. Temperatura este un alt factor care influenţează coloritul frunzelor şi creşterea rapidă a plantei, cea ideală fiind una medie, peste 18 grade Celsius. Se recomandă evitarea fluctuaţiilor de temperatură şi amplasarea în apropierea curenţilor de aer, deoarece aceşti factori vor produce căderea frunzelor.

Cantitatea de apă pe care o necesită planta este medie sau moderată. În situaţia în care planta începe să-şi piardă frunzele inferioare sau dacă acestea prezintă pete maronii sau au culori palide, înseamnă că nivelul de umiditate din încăpere este scăzut. În acest caz se recomandă pulverizarea regulată a apei pe frunze sau folosirea unui umidificator, o altă soluţie fiind aşezarea pe o farfurioară cu pietriş umed.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.