Misterioasa “megastructură extraterestră” ce orbitează în jurul unei stele se întunecă din nou

De-a lungul anilor în care a fost observată de Kepler, lumina stelei KIC 8462852 s-a mărit şi micşorat, dar, mai ciudat, diferenţele au fost extrem de bruşte.
NASA/JPL/CALTECH
NASA/JPL/CALTECH

Steaua KIC 8462852 prezintă din nou o misterioasă scădere de luminozitate. Ipotezele variază: de la existenţa unui nor de comete în curs de dezintegrare aflate în orbite eliptice la “megastructuri extraterestre”.

La 19 mai a.c., a fost lansat un apel urgent oamenilor de ştiinţă din întreaga lume să îndrepte cât mai multe telescoape posibil spre steaua KIC 8462852, încercând astfel să rupă misterul comportamentului său.

Observatorul Fairborn din Arizona a confirmat faptul că „luminozitatea stelei a înregistrat o scădere de până la 3%”, a declarat Jason Wright, profesor de astronomie la Universitatea de Stat din Pennsylvania, care conduce studiul stelei KIC 8462852. „Acest fenomen este suficient pentru a avea certitudinea absolută că steaua nu este statică şi cred că acum acest lucru a fost confirmat de diferite observatoare.”

Steaua KIC 8462852 – denumită şi Steaua lui Tabby (după autorul Tabetha S. Boyajian de la Universitatea din Yale) sau steaua WTF - de la expresia în engleză „Where's The Flux?” (Unde e fluxul?), dar şi ca aluzie la expresia anglofonă „What the fuck” („Ce naiba”) – este o stea de tip F din secvenţa principală, aflată în constelaţia Lebăda, la o distanţă de aproximativ 454 parseci (1.480 ani lumină) de Pământ. Steaua prezintă fluctuaţii neobişnuite de luminozitate descoperite de cercetători.

„Fenomenul responsabil pentru scăderea luminozităţii va lăsa o amprentă spectrală în urmă”, a spus Wright în comunicatul transmis prin internet din laboratorul Breakthrough Listen, de la Universitatea Berkeley din California, citat de Space.com.

Dar oamenii de ştiinţă nu au putut anticipa când va avea loc următorul eveniment de scădere a luminozităţii şi nici cât timp va dura. Cel detectat de către telescopul Spaţial Kepler de la NASA a durat între două şi şapte zile, potrivit lui Wright.

De-a lungul anilor în care a fost observată de Kepler, lumina stelei KIC 8462852 s-a mărit şi micşorat, dar, mai ciudat, diferenţele au fost extrem de bruşte.

Un număr mare de telescoape optice monitorizează KIC 8462852 în aşteptarea acestor evenimente de diminuare a luminozităţii, iar observaţii ulterioare sunt programate de către marile telescoape echipate cu spectrografe pentru a determina natura materiei ce obscurează lumina stelară şi dacă este vorba de un mare obiect solid sau materie compusă din praf şi gaz.

„Avem nevoie ca o reţea de persoane din întreaga lume să fie gata să o observe”, a spus Wright. „Din fericire, steaua nu este prea slabă astfel că există mulţi observatori şi telescoape ... care au fost de acord să dedice o parte din timpul lor pentru a surprinde un spectru pentru noi.”

Surse: Space.com: Alien Megastructure' Star Is at It Again with the Strange Dimming, Youtube: Tabby's Star is dimming right now (archived video of chat with Jason Wright), Wikipedia.org