Oamenii de ştiinţă au început vânătoarea "megastructurii extraterestre" de pe o stea misterioasă

Oamenii de ştiinţă "vânează" semnalele radio din apropierea stelei CCI 8462852, care se află la 1.500 de ani-lumină de Pământ.
Matricea Allen Telescope Array din California, dedicată observării şi cercetării inteligenţei extraterestre
Matricea Allen Telescope Array din California, dedicată observării şi cercetării inteligenţei extraterestre (Colby Gutierrez-Kraybill/Wikimedia Commons)

Oamenii de ştiinţă de la Institutul SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence - Căutarea vieţii extraterestre inteligente) cercetează semnalele radio provenind de la un sistem solar despre care a fost emisă ipoteza că ar conţine o "megastructură extraterestră".

Astronomii folosesc Allen Telescope Array, un sistem de antene situat în California de Nord, pentru a vâna semnale din apropierea stelei CCI 8462852, care se află la 1.500 de ani-lumină de Pământ.

Steaua nu seamănă cu nimic din ceea ce au văzut oamenii de ştiinţă până acum.

Astronomii au observat pete ciudate în jurul stelei, care blochează o parte din lumină. Ele nu par a fi planete, deoarece acestea urmează un model de mişcare aparent aleatoriu. De asemenea, ele nu par a fi rotunde, ci sunt de diferite forme. Se crede că aceste pete ar putea face parte dintr-o megastructură construită.

"Observăm aceasta cu ajutorul Array Allen Telescope [ATA]", a declarat Seth Shostak, un astronom de la Institutul SETI în Mountain View, California, potrivit Space.com.

Dar el a adăugat că oamenii "ar trebui să-şi modereze probabil entuziasmul datorită lecţiilor din istorie".

Într-un comunicat de presă publicat la 22 octombrie, SETI a declarat că a folosit telescopul pentru a observa sistemul folosind o gamă largă de frecvenţe radio.

"Dar mai mult decât atât, orice semnale detectabile aici pe Pământ ar trebui să fie extrem de puternice", a notat comunicatul de presă.

Shostak şi colegii săi au afirmat că CCI 8462852 este departe de a fi singura pistă pe care o vor investiga în următorii câţiva ani.

"Aproape că nu contează în ce punct plasezi telescopul pentru că există planete peste tot", a adăugat Shostak. "Dacă există cineva acolo, vor fi atât de mulţi de-ai lor, încât cred că avem o şansă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură