Un copilaş întreabă "De ce Saturn are inele?", iar NASA răspunde

La întrebarea "De ce Saturn are inele?", NASA răspunde: "Bună întrebare. Aşa devii un om de ştiinţă".
(Captură Foto)

Un cercetător de la agenţia spaţială răspunde printr-un e-mail la curiozitatea unui copil despre inelele lui Saturn: "Cu întrebările potrivite, tinerii devin pasionaţi de ştiinţă".

Josh Conway este un copil curios de patru ani, cu un tată înţelept. Pe lângă obiceiurile pe care le are înainte de culcare, tatăl - care se numeşte Gavin Conway, director de marketing în tehnologie - a introdus unul nou: înainte de a adormi, copilul poate să-i pună trei întrebări, iar el trebuie să-i răspundă (sau să-şi ia angajamentul de a căuta un răspuns).

Întrebarea lui Josh

Ziarul Financial Times relatează despre această rutină domestică prezentând-o ca pe o poveste mai puţin obişnuită. Ca mulţi copii, şi Josh visează să devină un astronaut iar multe dintre întrebările sale privesc spaţiul şi astronomia. Atunci când, cu câteva zile în urmă, l-a întrebat pe tatăl său: "De ce Saturn este singura planetă din sistemul solar cu inele", acesta nu a fost în stare să găsească un răspuns adecvat pentru un copil. Singurul lucru care i-a venit în minte a fost să trimită întrebarea la NASA: la e-mailul său trimis la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California (unde se construiesc sondele spaţiale), a primit răspuns în zece minute.

Inelele lui Saturn

Gavin nu-şi putea crede ochilor. "Este o întrebare importantă - a scris Preston Dyches, un astronom de la Universitatea din Colorado. Îi poate spune lui Josh că acest lucru este exact tipul de întrebare pe care şi-ar pune-o un om de ştiinţă". Email-ul a continuat cu explicaţia că toate cele patru planete exterioare mai mari (Saturn, Jupiter, Uranus şi Neptun) au inele, dar numai cele ale lui Saturn sunt vizibile; că nu există certitudini cu privire la modul în care s-au format, ci doar ipoteze; şi că spaţiul este plin de întrebări nerezolvate, care aşteaptă doar ca micuţul să crească, scria în explicaţie.

Natura extraordinară a poveştii constă în atenţia cu care omul de ştiinţă a răspuns individualizat la întrebarea unui cetăţean, mai mult, a unui micuţ cetăţean: "Întrebarea ta este importantă pentru noi. Şi este important şi ca tu să ştii cum stau lucrurile", scrie în email-ul care vine din partea unui adevărat om de ştiinţă, nu de la un un tip care se ocupă de gestionarea site-ului.

Viitorii astronauţi

Pentru NASA nu este o noutate să trimită răspunsuri individualizate, în care încurajează tinerii să-şi continue visele. Cu ceva timp în urmă, într-un caz analog, responsabilul de presă al agenţiei, Lauren Worley, a declarat că echipei îi place foarte mult să răspundă viitorilor astronauţi: "NASA este interesată să trimită oameni în spaţiu... Poate că unul dintre aceşti copii ar putea fi printre primii astronauţi care să pună piciorul pe o altă planetă".