Un nou mister privind presupusa “megastructură extraterestră” ce orbitează în jurul unei stele

(Captură Foto)
Tara MacIsaac
11.08.2016

Lumina pe care o emit stelele este extraordinar de constantă, cel puţin pe perioade foarte scurte de timp, comparativ cu viaţa uimitor de lungă a acestora. Astfel că telescopul Spaţial Kepler este prorgamat să observe, printre altele, diferenţe ale luminii emise de aproximativ 150.000 de stele, pentru a detecta eventualele obiecte care orbitează stelele - planete, comete etc. Metoda este folosită în mod uzual pentru detectarea de planete si corpuri cosmice mai mici.

Problema, care a ajuns şi în mass media, este că una dintre stele, numită steaua lui Tabbi, după persoana care a descoperit fenomenul, emite lumină după un tipar extrem de ciudat. Lumina nu este constantă, existând diferente de chiar 20%, sugerând un nor de obiecte care orbitează în jurul său, trecând uneori prin faţa stelei. Anul trecut, Jason Wright, un astronom de la Penn State University, a ridicat în aer cercurile conspiraţioniste, sugerând că ar putea fi vorba de mai multe megastructuri extraterestre.

“Extratereştrii ar trebui să fie întotdeauna ultima ipoteză de luat în considerare, dar pare să fie vorba de un lucru pe care te aştepţi ca o civilizaţie extraterestră să îl construiască”, a declarat el pentru ziarul The Atlantic.

O altă teorie este aceea că ar fi vorba de o familie de comete, deşi circumstanţele acelui scenariu ar fi în continuare extrem de neobişnuite iar savanţii sunt în continuare contrariaţi de comportamentul ciudat al stelei.

În 3 august, astronomii Ben Montet de la Caltech şi Joshua Simon de Carnegie Institute au depus o lucrare la American Astronomical Society privind o altă observaţie ciudată legată de emisiile de lumină ale acestei stele.

Nu numai că lumina stelei KIC 8462852 s-a mărit şi micşorat de-a lungul anilor în care a fost observată de Kepler, dar, mai ciudat, diferenţele au fost extrem de bruşte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor