Steaua pitică cenuşie cu cea mai “pură” compoziţie, identificată recent (video)

Pitica cenuşie SDSS J0104 + 1535 (JOHN PINFIELD)
Mioara Stoica
03.04.2017

O echipă internaţională de astronomi a identificat o pitică cenuşie cu cea mai ''pură'' compoziţie şi cea mai mare masă cunoscute. Obiectul, cunoscut sub numele de SDSS J0104 + 1535, face parte din haloul galaxiei noastre.

Studiul, condus de Zhang ZengHua de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare, Spania, a fost publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

O pitică cenuşie este un obiect substelar cu o masă mai mică decât este necesar pentru a menţine arderea dată de reacţia de fuziune nucleară pe bază de hidrogen în nucleul ei, aşa cum sunt stelele din secvenţa principală, dar care are suprafaţa şi interiorul total convective, fără nicio diferenţiere chimică în profunzime.

De multe ori, piticele cenuşii sunt numite “stele neterminate” deoarece nu au acumulat o masă suficientă pentru a genera fisiune nucleară prin arderea deuteriului, un proces care permite stelelor să strălucească. Lipsa producerii continue de energie, le face mult mai reci şi mai slabe decât majoritatea stelelor. Mulţi astronomi consideră piticele cenuşii ca ''veriga lipsă'' între stele şi planete.

Localizată la aproximativ 750 de ani lumină în constelaţia Peştilor, SDSS J0104 + 1535 este formată din gaz de aproximativ 250 de ori mai pur decât Soarele, constituit în proporţie de peste 99,99% din hidrogen şi heliu. Se estimează că s-a format în urmă cu aproximativ 10 miliarde ani şi că are o masă de aproximativ 90 mase joviene (MJ), ceea ce o face să fie cea mai impresionantă pitică cenuşie cunoscută până în prezent.

Anterior, nu se cunoştea dacă piticele cenuşii ar putea fi formate din gaz primordial, astfel că descoperirea deschide calea pentru posibile detectări de populaţii mari de pitice cenuşii similare, care aparţin trecutului antic al galaxiei noastre.

Mai multe informaţii: Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor