Mister în Angola: ar fi dispărut vaccinuri împotriva febrei galbene

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu poate explica unde se află vaccinurile trimise în Angola, în luna februarie a.c.
Vaccin (Google image)
Mioara Stoica
11.08.2016

O anchetă efectuată de Associated Press (AP) relevă faptul că, pe fondul celui mai grav focar de febră galbenă din ultimele decenii, există dovezi că pur si simplu au dispărut vaccinuri.

Un milion de vaccinuri împotriva febrei galbene au dispărut de pe hartă. Pentru a depăşi cea mai mare criză din ultimii ani a acestei boli şi în mijlocul unui deficit global de vaccinuri împotriva virusului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a trimis în Angola, în luna februarie a.c., şase milioane de doze. Când, mai târziu, responsabilii angolezi au fost întrebaţi ce s-a întâmplat cu ele, s-a descoperit că un milion de doze au dispărut în mod misterios.

O investigaţie efectuată de Associated Press (AP), relatează că unele vaccinuri au fost trimise unor regiuni fără cazuri de febră galbenă, altele în zone infectate în care nu existau seringi pentru a le administra, şi multe altele în locuri în care temperatura pentru conservarea vaccinurilor nu era garantată.

Dezvăluirile făcute de AP, care se bazează pe documente interne şi e-mailuri obţinute de agenţie, sosesc în mijlocul celei mai mari crize de febră galbenă pe care Africa a cunoscut-o în ultimele decenii. De la izbucnirea epidemiei în Angola, în luna februarie anul trecut, virusul, transmis de către acelaşi ţânţar care răspândeşte dengue, Zika şi Chikungunya, a infectat deja peste 5.000 de oameni şi cel puţin 450 şi-au pierdut viaţa.

Încă de la începutul crizei, aprovizionarea cu vaccinuri i-a nedumerit pe cei care încearcă să oprească epidemia. Există doar patru companii farmaceutice în lume care produc vaccinurile şi, cum o singură doză costă un euro, acestea se întreabă dacă este sau nu este profitabilă producerea acestui medicament farmaceutic.

Deşi OMS şi guvernele au făcut presiuni asupra companiilor pentru a accelera producţia de vaccinuri, ritmul în care se produc aceste doze nu corespunde cu ritmul de creştere al epidemiei, astfel încât OMS a fost forţată, având în vedere amploarea problemei, să ia o măsură excepţională: reducerea dozei pentru fiecare persoană. S-a aprobat astfel administrarea unei cincimi din doza uzuală pentru a distribui vaccinurile disponibile la cât mai multe persoane. Astfel, s-ar fi atins imunizarea de 8,5 milioane de persoane în Kinshasa (Congo).

Autorităţile neagă

Stocul de urgenţă disponibil pentru a face faţă unei eventuale epidemii de febră galbenă - care are o rată de mortalitate cuprinsă între 15% şi 50% - s-a pierdut pe drum. Astfel, în luna februarie a acestui an, OMS a trimis de urgenţă şase milioane de doze la Luanda, epicentrul focarului. Pentru a verifica dacă dozele au ajuns la cei care aveau nevoie de ele, au fost solicitate informaţii de la autorităţile angoleze cu privire la modul în care au fost administrate.

Răspunsul: un milion de doze lipsă. "S-au evaporat. Probabil au fost capturate de către prietenii sau rudele autorităţilor locale, armatei, sau au fost revândute în sectorul privat", aşa cum se poate citi într-un e-mail pe care, potrivit AP, OMS l-a trimis membrilor săi.

Dar autorităţile angoleze neagă. "Nu s-a produs nicio deturnare de vaccinuri", a declarat Luis Gomes Sambo, ministrul Sănătăţii al ţării africane. Gomes a declarat că Guvernul are o contabilitate riguroasă unde se află vaccinurile, şi că nu a dispărut "nimic".

"Ca o maşină fără benzină"

Dar nu este vorba numai despre un milion de vaccinuri dispărute. AP asigură, de asemenea, că într-un e-mail trimis colegilor săi la 11 mai a.c., Hernando Agudelo, reprezentantul OMS în Angola, s-a plâns că vaccinurile au sosit, dar nu şi materialele necesare pentru a fi administrate.

"Trimiterea vaccinurilor fără materialele necesare este inutil", a scris Agudelo, comparând situaţia cu cea de a "avea o maşină fără benzină". În Congo, o ţară în care a ajuns de asemenea focarul, personalul sanitar se confruntă cu provocarea "de a lua măsuri pentru a ca vaccinurile să nu fie distruse de căldură", conform versiunii AP.

Aceleaşi greşeli ca în cazul epidemiei de ebola

Informaţiile dezvăluite de AP ajung în mijlocul unei campanii considerate ca fiind o campanie de vaccinare în masă împotriva febrei galbene, într-un timp record. În cele două luni de vară, OMS îşi propune să imunizeze împotriva virusului 15,5 milioane de persoane.

Documentele revelate de către AP reflectă totuşi problemele serioase cu care se confruntă organizaţia în această criză. Unii consideră că sunt aceleaşi dificultăţi pe care le-au avut cu ebola, unde au murit 11.000 de persoane.

Aşa că, tot în funcţie de versiunea AP, directorul OMS, Margaret Chan, a scris direct preşedintei organizaţiei internaţionale Medici Fără Frontiere, Joanne Liu - una dintre organizaţiile cele mai criticate în gestionarea crizei epidemiei de ebola - pentru a se asigura că de această dată OMS va răspunde rapid acestei situaţii de urgenţă.

Liu a declarat pentru AP că este "dezgustată" de această situaţie şi a vorbit cu Chan despre problemele care încă nu au fost rezolvate. "Nu înţeleg cum de este posibil că nu am învăţat lecţia de bază din gestionarea epidemiei de ebola", a menţionat aceasta.

OMS neagă pierderea controlului

Între timp, OMS neagă faptul că a existat o astfel de lipsă de control şi asigură faptul că nu a dispărut niciun vaccin. Ceea ce s-a întâmplat, a explicat organismul pentru ziarul El Mundo, este că, prin efectuarea primei runde de injecţii trimise în Angola, ne-am dat seama că "aproximativ un milion de doze corespunzătoare stocului de urgenţă au fost folosite pentru vaccinarea persoanelor care, în principiu, nu făceau parte din planurile de vaccinare aprobate iniţial".

În orice campanie de vaccinare "întotdeauna este planificată o pierdere de vaccinuri, iar aceasta s-a încadrat în parametrul normal", declară OMS pentru El Mundo, subliniind, de asemenea, că, de la începutul epidemiei, au fost trimise mai mult de 19 milioane de doze în ţările afectate şi multe altele sunt pe drum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor