OMS: Răspândirea virusului Zika se datorează unui eşec politic masiv

Şefa agenţiei ONU pentru sănătate publică a susţinut că politica ineficientă de control a ţânţarilor este de vină pentru răspândirea virusului Zika. Europa este expusă riscului unei epidemii de Zika, conform ultimei evaluări a OMS.
Ţânţarul Aedes poate răspândi virusul Zika, pe lângă febra dengue şi virusul Chikungunya.
Ţânţarul Aedes poate răspândi virusul Zika, pe lângă febra dengue şi virusul Chikungunya. (Captură Foto)

Secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a declarat că “eşecul politic masiv” este de vină pentru răspândirea virusului Zika în multe părţi ale Americii de Nord şi Sud.

“Răspândirea virusului Zika, reapariţia febrei dengue şi apariţia unei ameninţări din partea virusului Chikungunya reprezintă preţul plătit pentru un eşec politic masiv în privinţa controlului asupra ţânţarilor în anii 1970”, a declarat Chan în timpul discursului său adresat luni la cea de-a 69-a Adunare Mondială a Sănătăţii.

Şefa OMS a menţionat că “eşecul de a furniza acces universal la serviciile de planificare sexuală şi familială” a dezvăluit o “consecinţă extremă” a epidemiei virusului Zika.

“Rapida evoluţie a epidemiei de Zika ne avertizează că o boală veche care a dormit timp de şase decenii în Africa şi Asia se poate trezi pe neaşteptate pe un nou continent, provocând o urgenţă de sănătate la nivel mondial”, a adăugat ea.

În luna aprilie, oficialii americani au anunţat că există o legătură probabilă între Zika şi o creştere a cazurilor de copii născuţi cu microcefalie, o boală rară (craniu de volum foarte mic faţă de dimensiunile normale). OMS a investigat legătura dintre virus şi afecţiunea medicală respectivă.

Peste 1,5 milioane de oameni au fost infectaţi cu Zika în Brazilia, cu mai mult 1.000 de cazuri de microcefalie înregistrate începând cu 2015, conform agenţiei de ştiri AFP.

Virusul care este transmis prin înţepătura de ţânţar a fost raportat, de asemenea, în câteva ţări din Americi şi Caraibe, inclusiv Columbia, Haiti şi Mexic.

Alertă europeană

La începutul acestei luni, oficialii OMS au avertizat că “există un risc privind răspândirea virusului Zika în regiunea europeană”.

Agenţia ONU pentru sănătate publică a susţinut că este mult mai probabil că epidemia să aibă loc unde sunt prezenţi ţânţarii din specia Aedes.

“Pe baza evaluării riscului, OMS doreşte să informeze şi să ia măsuri de pregătire în fiecare ţară europeană în funcţie de nivelul său de risc”, a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa.

“Facem apel în special ţărilor cu un risc mai ridicat să îşi consolideze capacităţile naţionale şi să acorde prioritate activităţilor care vor preveni un mare focar Zika”, a adăugat Jakab.