După Brazilia şi OMS, SUA asociază Zika de microcefalie
alte articole
Oficialii americani ai sănătăţii au anunţat miercuri faptul că nu mai au niciun fel de îndoială că virusul Zika este asociat cu defecte severe ale creierului la bebeluşi. Începând de anul trecut, doctorii din Brazilia au legat infecţiile cu Zika în cazul femeilor însărcinate cu o creştere a numărului de nou născuţi cu microcefalie, manifestat printr-un cap şi/sau creier neobişnuit de mici. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat de asemenea recent o legătură percepută între virus şi această afecţiune.
Doctorii au diagnosticat microcefalia la peste 1.100 de copii născuţi în ultimele câteva luni în Brazilia, inclusiv 198 de cazuri fatale până acum. Toate aceste cazuri au coincis cu creşterea semnificativă a numărului de infecţii de la începutul anului trecut. Cercetătorii investighează 4.293 de cazuri suspecte.
Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) a avertizat că cercetătorii americani nu au descoperit dovezi conclusive pentru a lega Zika de microcefalie, conform raportului complet ce a fost publicat în New England Journal of Medicine. Totuşi, susţine raportul, “microcefalia severă şi alte anomalii ale creierului care au fost observate la mulţi bebeluşi sunt consistente cu o infecţie ce a avut loc în primul trimestru sau la începutul celui de-al doilea trimestru al sarcinii”.
Cercetătorii au descoperit o creştere similară a cazurilor de defecte de naştere după izbucnirea epidemiei de Zika în 2013-2014 în Polinezia Franceză, deşi cazurile de microcefalie au fost mai puţine, în total doar opt. Directorul CDC, Tom Frieden, a declarat că agenţia sa va încerca să “determine dacă bebeluşii cu microcefalie ce s-au născut din mame infectate cu virusul Zika reprezintă doar o mică parte din efectele negative asupra creierului şi asupra altor probleme de dezvoltare”.
Zika se transmite prin ţânţari şi sex. Oficialii sfătuiesc femeile însărcinate şi cele care consideră să rămână însărcinate să evite cele 30 de regiuni cu epidemii de Zika din Americi sau să folosească substanţe împotriva insectelor dacă locuiesc în acele zone, şi să folosească prezervative în timpul sarcinii.
Cercetătorii au identificat Zika pentru prima dată în Uganda în 1947 şi până acum doctorii au tratat doar pe cei infectaţi care manifestau simptome uşoare, precum mâncărimi, dureri de încheieturi sau febră. Majoritatea celor infectaţi nu raportează niciun simptom. Unele femei infectate cu Zika în timp ce erau însărcinate au născut copii fără semne de microcefalie sau alte defecte de naştere.
Oficialii americani au cerut 1,9 miliarde de dolari pentru a se pregăti pentru o epidemie. Congresul SUA, condus de republicani, va furniza o parte din acei bani dar probabil nu înainte de luna septembrie. Doctorii au identificat până acum în SUA 350 de infecţii.
FDA a aprobat temporar folosirea de ţânţari modificaţi genetic pentru a încerca să elimine specia de ţânţari care transportă virusul, deşi nu este clar ce efect va avea această mişcare asupra ecosistemelor. Savanţii susţin că schimbarea climatului şi defrişările masive pot contribui la răspândirea unor astfel de viruşi.
Doctorii au identificat de asemenea cazuri de Zika în Asia şi Europa.