Dosarul vaccinului antigripal de la Cantacuzino pasat la DNA. Prejudiciu de 2 milioane de euro

Parchetul General şi-a declinat competenţa în dosarul vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, de cercetări urmând să se ocupe în continuare DNA.
Loredana Diacu
15.05.2016

alte articole

Laborator de analize medicale, virusologie, la Spitalul Cantacuzino (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.05.2016

Procurorii de la Parchetul General au declinat către DNA dosarul vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, după ce s-a stabilit că prejudiciul în acest dosar ajunge la două milioane de euro. Cercetările vor fi continuate de procurorii anticorupţie, relatează Mediafax.

Reamintim că procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte au deschis în anul 2014 un dosar în care a fost începută urmărirea penală pentru neglijenţă în serviciu şi efectuarea unui studiu clinic fără respectarea normelor de bună practică, cercetările fiind demarate în urma unei sesizări a Corpului de control al primului ministru.

În acelaşi an, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a stabilit că "din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului "Cantacuzino", din cauza nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producţie, dar şi a implicării improprii a Ministerului Sănătăţii, s-au înregistrat deficienţe care pot genera vulnerabilităţi la adresa stării de sănătate a populaţiei şi că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea tuturor acestor deficienţe şi pentru prevenirea repetării acestora."

Mai amintim că Institutul Cantacuzino a ajuns aproape pe butuci după scandalul vaccinului antigripal. De altfel, în 2015, au avut loc mai multe proteste pentru salvarea Institutului Cantacuzino, în special ale studenţilor medicinişti.

Declinul Institutului Cantacuzino a început în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, pe motiv că îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să aducă vaccinuri din import.

La finele lui 2013, Institutul Cantacuzino a mai primit o lovitură grea. Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a anunţat instituţia că vaccinul antigripal pe care îl produce nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme. Teste efectuate în Franţa au confirmat probleme cu vaccinul făcut de Cantacuzino.

Ulterior, verificări efectuate la Cantacuzino au relevat, potrivit specialiştilor OMS, că institutul nu dispune de un plan de afaceri clar, bugetat, pentru următorii 5-10 ani.

Cei care luptă însă pentru salvarea acestei instituţii acuză că există interese ascunse în spatele stării în care a fost adus Institutul Cantacuzino. Pe de o parte, s-ar dori ca marii producători internaţionali de medicamente să nu aibă competitori pe plan intern iar, pe de altă parte, clădirile şi terenul de la Băneasa al institutului exercită o atracţie deosebită pentru rechinii imobiliari.

"Baza de cercetare din Băneasa devine un fel de Mecca a investitorilor. Amplasamentul ei l-ar fi interesat, printre alţii, şi pe Remus Truică, fostul şef de cabinet al premierului Adrian Năstase", arată digi24 într-un amplu reportaj dedicat Institutului Cantacuzino.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor