Epoch Times România

Fostul ministru Codruţ Sereş are ultimul termen la Curtea Supremă, fiind acuzat de corupţie

Balanţa justiţiei
Balanţa justiţiei (Epoch Times România)
Flori Mladin
03.03.2014

Codruţ Sereş, fost ministru al Economiei, este aşteptat să se prezinte astăzi la Curtea Supremă, magistraţii urmând să ia în discuţie ultimul termen într-un dosar în care este acuzat că ar fi tăinuit activităţile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA, prejudiciind statul cu cca 165 de milioane de dolari.

Instanţa a anunţat la termenul trecut că atunci când se va da primul verdict în acest caz va fi făcută cunoscută şi reîncadrarea juridică a fostului ministru.
.
Noul Cod penal prevede, pentru subminare economică, o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 20 de ani, în timp ce pedeapsa pentru abuz în serviciu este de închisoare între doi şi şapte ani, cu menţiunea că dacă faptele au produs consecinţe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate.
.
Aşadar, acuzaţiile de complot şi subminare a economiei naţionale aduse de procurorii DIICOT lui Sereş şi celorlalţi inculpaţi în dosar s-ar putea transforma în iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, respectiv abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în septembrie 2011, pentru că ar fi ascuns activităţile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA, aducându-se prejudicii de cca 165 milioane de dolari. Sereş a fost acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale.

În acest dosar au mai fost deferiţi justiţiei managerii Hidroelectrica, respectiv Eugen Pena, fost director general, Victoria Geormăneanu, fost director economic, George Lavinius Asan, director furnizare, Nicolae Opriş, fost şef Serviciu Marketing - Furnizare, Traian Oprea, director general, Georgeta Iosif, director economic.

Activitatea grupului infracţional a vizat modalitatea de contractare a cantităţilor de energie electrică rezultate din producţia proprie şi din achiziţiile de la alţi producători în condiţii total nefavorabile societăţii şi a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional - ramură strategică a economiei naţionale, aspect de natură să submineze economia naţională.

Foştii directori ai Hidroelectrica mai sunt acuzaţi că, în cursul anului 2003, în contextul apariţiei secetei hidrologice pentru fluviul Dunărea şi a prognozelor meteorologice privind situaţia hidrologică pe râurile interioare, nu au invocat clauza de forţă majoră inserată în contractele de furnizare a energiei electrice, până la normalizarea regimului hidrologic, şi nici nu au luat măsuri în vederea renegocierii preţurilor, cu consecinţa înregistrării unei pierderi financiare considerabile de către SC Hidroelectrica SA.

În alt dosar, Sereş a fost condamnat la începutul lunii decembrie 2013 de judecătorii Curţii Supreme la şase ani de închisoare cu executare, fiind acuzat de trădare. Fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy a fost judecat şi el în acest dosar, primind cinci ani de închisoare. Cei doi sunt acuzaţi că s-ar fi folosit de funcţiile pe care le-au deţinut pentru a favoriza mai multe persoane în dosare de privatizare.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor