„Taxa pe stâlp” contestată de investitorii străini
alte articole
După ce premierul Victor Ponta a anunţat că după 25 mai, se va reanaliza „taxa pe stâlp” plătită de agricultori, reprezentanţii investitorilor străini cer şi ei, la rândul lor, revizuirea noului impozit.
Conform Focus Energetic, reprezentanţii mediului de afaceri din România au solicitat eliminarea totală a impozitului pe construcţiile speciale. Acest impozit duce la dublarea, chiar triplarea, impozitului pe profit pentru companiile afectate, a acuzat Daniel Anghel, membru în conducerea Consiliului Investitorilor Străini din România (CIS), ceea ce îi va determina pe oamenii de afaceri să îşi reconsidere planurile de investiţii şi în timp va avea un impact negativ major asupra investiţiilor străine.
„Impozitul va genera pierderi enorme pentru companii, prin dublarea sau chiar triplarea impunerii în anumite industrii. În plus, există industrii în care veniturile sunt fixe, iar profiturile sunt reduse, acestea aflându-se, totodată, în imposibilitatea de a transfera costul impozitului în tarifele practicate. Unica soluţie pentru companiile din aceste industrii nu rămâne decât falimentul”, a declarat reprezentantul CIS.
În cazul în care impozitul nu poate fi amânat în totalitate, oamenii de afaceri cer să fie protejate măcar investiţiile noi, prin acordarea unei perioade de graţie de 3 – 5 ani.
Reprezentantul CIS a dat şi un exemplu practic al impactului pe care-l va avea impozitul pe construcţii speciale. Astfel, pentru o societate care are în patrimoniu o construcţie în valoare de 25 de milioane de euro şi un profit de 1,5 milioane de euro, impozitul pe profit este de 240.000 de euro în timp ce impozitul pe construcţii se va ridica la 375.000 de euro.
Oamenii de faceri mai reclamă dubla impozitare, având în vedere că apare un conflict între autoritatea locală şi ANAF, eolienele, antenele şi modernizările fiind deja impozitate la nivel local.
Reamintim că taxa pe construcţii speciale a fost introdusă în Codul Fiscal la 1 ianuarie 2014, primul termen de plată fiind 26 mai. Cu toate acestea, normele de aplicare a taxei pe stâlp au fost publicate abia în urmă cu o săptămână, sub formă de proiect, datorită controverselor din jurul acestui impozit. Luni, premierul a admis că aşa numita "taxă pe stâlp" are erori şi că ar putea suferi, în viitor, unele modificări, în special în agricultură:"Nu a fost ca intenţie atunci când anul trecut ne-a propus ministrul de finanţe n-a fost ca intenţie şi partea de agricultură. Şi acum, după data de 25 (mai - n.r.), după ce se fac raportările, o să vedem exact care este impactul şi ce anume din zona de agricultură putem să scutim în viitor. Din punctul meu de vedere, asta o să şi facem", a declarat Ponta, potrivit Agerpres.
Taxa pe construcţiile speciale este de 1,5% din valoarea activului impozitat. Sunt considerate construcţii speciale sondele de ţiţei, gaze, sare, platforme de foraj marin, centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, staţii de transformare şi de conexiuni, precum şi clădirile şi construcţiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, reţele aeriene de transport şi distribuţie a energiei electrice şi stâlpii aferenţi acestora, cabluri subterane de transport, instalaţii electrice, silozuri, heleştee, ferme de animale etc.
Taxa va fi plătită în două tranşe, pe 26 mai şi pe 25 septembrie. Potrivit Fondului Proprietate, Petrom ar urma să plătească între 265 şi 330 milioane lei, respectiv 7-8% din profitul net pe 2012, Nuclearelectrica – 100 milioane lei, respectiv 294% din profitul net pe 2014, Hidroelectrica – 168 milioane lei, iar Romgaz – 90 milioane lei (7% din profitul net pe 2012), mai informează Focus Energetic.