Mişcarea Umbrelelor, evacuată de forţele de ordine

Mii de poliţişti din Hong Kong, ajutaţi de muncitori din construcţii, au început, joi, să dezasambleze oraşul de corturi construit pe principalele drumuri din jurul sediului guvernului din Hong Kong, după 10 săptămâni în care drumurile au fost ocupate de protestatarii pro-democraţie.
Proteste din Hong Kong. 17 octombrie 2014. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)
P. P.
11.12.2014

Mii de poliţişti din Hong Kong, ajutaţi de muncitori din construcţii, au început, joi, să dezasambleze oraşul de corturi construit pe principalele străzi din jurul sediului Guvernului din Hong Kong, după 10 săptămâni în care căile de acces au fost ocupate de protestatarii pro-democraţie.

Pe parcursul operaţiunii de eliberare a străzilor, protestatarii simţeau că sfârşitul manifestaţiilor se apropie. În discursurile din ultimele zile, liderii "Mişcarea Umbrelelor" şi-au cerut scuze pentru că nu au reuşit să atingă obiectivul pe care şi l-au propus prin organizarea protestelor - alegeri universale - însă au jurat că eforturile lor pentru instaurarea democraţiei în Hong Kong nu s-au sfârşit.

Chiar dacă rezultatele protestelor rămân încă neclare, observatorii precizează că "Mişcarea Umbrelelor" a schimbat caracterul protestelor din Hong Kong în bine.

Consecinţele pe termen lung ”sunt dificil de prevăzut, dar un număr mare de tineri au participat la această ocupaţie, şi au fost bătuţi de poliţie”, a declarat Ho-Fung Hong, un profesor de sociologie din cadrul Universităţii Johns Hopkins şi autorul unei cărţi despre protestele chineze.

În luna iulie când s-a format, mişcarea pro-democraţie a fost paşnică, însă apoi s-a confruntat treptat cu represalii din partea forţelor de ordine care s-au folosit de gaze lacrimogene, spray-uri cu piper şi bastoane în încercarea de a curăţa sau controla zonele de protest.

Dar în ciuda faptului că "Mişcarea Umbrelelor" pare să fi luat sfârşit odată cu împrăştierea studenţilor şi îndepărtarea corturilor, ideea luptei pentru democraţie s-a intensificat semnificativ în centrul comercial asiatic.

Alex Chow, secretarul general al Federaţiei Studenţilor din Hong Kong, a declarat că dacă sunt privite prin prisma realizărilor concrete, protestele ”nu înseamnă nimic”.

”Dar în termeni de conştientizare a societăţii civile faţă de politic, am făcut progrese mari”, a precizat acesta.

Atât protestatarii, cât şi observatorii au afirmat că rezistenţa faţă de autorităţile din Hong Kong va continua. ”Cureţi doar o tabără… nu poţi curăţa ideea!”, a rămas scris pe betonul unei străzi eliberate de forţele de ordine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor