Mircea Dumitru îl spulberă pe Cîmpeanu: Plagiatul nu se iartă/Nu am nicio aşteptare

Mircea Dumitru (Rectorul Universitatii Bucuresti), (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
28.09.2022

Fostul rector al Universităţii Bucureşti, doctorul în filozofie Mircea Dumitru, atrage atenţia că nepublicarea unui text realizat prin plagiere nu îl “scapă” pe autorul furtului intelectual de verdictul de plagiat.

Întrebat de Edupedu.ro dacă este o practică în universităţi predarea după materiale plagiate şi, în consecinţă, nu “merită sancţionaţi” profesorii care folosesc astfel de manuale de curs, aşa cum a sugerat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, vicepreşedintele forului-cheie în analizarea plagiatelor din doctorate a declarat: “La ambele întrebări răspunsul evident este: Nu!”.

Întrebat care este opinia sa cu privire la justificările invocate de Sorin Cîmpeanu în apărarea sa, Mircea Dumitru a afirmat, pentru Edupedu.ro: “Nu sunt familiarizat cu modul de lucru şi cutumele în acel domeniu, legate de caietele de lucrări practice. Nu sunt la curent cu vreo intenţie de a bloca noua lege prin intermediul acestor acuzaţii. Este însă clar că dacă nu eşti autorul unui studiu/lucrări etc. nu ai dreptul să îţi arogi autoratul. Trebuie să specifici într-un fel uşor de recunoscut cine a scris ce anume, în mod exact.”

“Nu am nicio aşteptare” cu privire la atitudinea ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, după ampla anchetă în care jurnalista Emilia Şercan semnalează că acesta şi-a însuşit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori, a mai declarat academicianul Mircea Dumitru.

Declaraţiile lui Mircea Dumitru vin în contextul în care jurnalista Emilia Şercan a publicat în pressone.ro o anchetă jurnalistică în care arată că ministrul Sorin Cîmpeanu a plagiat un curs universitar. În apărarea sa, Sorin Cîmpeanu a declarat că ar fi vorba despre un material “fără ISBN” şi a acuzat din nou o intenţie politică pentru respectiva anchetă, anume “blocarea” legilor Educaţiei: acţiunile “au un unic obiectiv, dacă sunt puse în balanţă: blocarea legilor Educaţiei”, a afirmat politicianul liberal.

La insistenţa unuia dintre jurnaliştii prezenţi la o conferinţă de presă din 26 septembrie, neanunţată, el a spus că ar fi vorba despre un “material suport”, sugerând că în cazul unor astfel de materiale nu s-ar aplica regulile plagiatului, mai arată sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor