Mircea Dumitru, atac elegant: Pasiunea d-lui Pop pentru lupta împotriva plagiatului e deja cunoscută
alte articole
Pasiunea ministrului Educaţiei, Liviu Pop, pentru Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi pentru lupta împotriva plagiatului este cunoscută deja din 2012, când a intervenit în cazul Ponta, a remarcat ironic, pentru News.ro, rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru.
"Pasiunea domnului Liviu Pop pentru CNATDCU şi pentru lupta împotriva plagiatului este cunoscută deja din 2012, nu e o noutate. Este, însă, regretabil că un ministru al Educaţiei nu ştie ceva elementar: CNATDCU nu are nicio atribuţie în analiza lucrărilor de licenţă, Consiliul se poate pronunţa exclusiv pe tezele de doctorat", a declarat Mircea Dumitru.
Potrivit fostului ministru tehnocrat, acum, această prevedere metodologică ce permite ca facultăţile să organizeze proba scrisă la examenul de licenţă nu este o noutate pentru nicio universitate din România. Ea a fost introdusă şi în 2007, iar în perioada 2008 - 2011 multe facultăţi, inclusiv Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, a susţinut proba scrisă la licenţă.
"Acum, facultatea a decis revenirea la această formulă, pentru un plus de rigurozitate şi relevanţă dată examenului. Fac o precizare, pentru că observ o încercare de manipulare a opiniei publice: examenul de licenţă poate fi susţinut prin lucrare de licenţă, proba scrisă sau ambele. Faptul că a fost aleasă varianta probei scrise nu înseamnă inexistenţa unui examen, a unei forme de evaluare la finalul studiilor de licenţă. Din contră, s-a dorit un examen mai relevant", a explicat Mircea Dumitru.
Rectorul a atras tenţia că Facultatea de Drept este instituţia cu cea mai mare rată de promovare la intrarea în Barou şi în magistratură, raportat la facultăţile de profil din România.
"De altfel, Universitatea din Bucuresti face eforturi pentru a asigura un nivel ridicat al calităţii educaţiei în comunitatea noastră academică, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea normelor de etică academică. Domnul ministru Liviu Pop este binevenit la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucuresti, suntem convinşi că timpul petrecut aici îl va ajuta să înţeleagă învăţământul universitar şi să aprofundeze noţiunile juridice, inclusiv în educaţie", a adăugat Mircea Dumitru.
Reamintim că Liviu Pop şi-a exprimat marţi "speranţa" că CNATDCU, împreună cu Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, vor analiza lucrările de licenţă din ultimii şase ani de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, pentru a stabili dacă acestea au fost sau nu plagiate. Cu acest prilej, Pop nu a scăpat ocazia de a îl ataca pe Mircea Dumitru.
"Unul dintre ele, care mi-a atras atenţia, este Ordinul din 20 decembrie prin care s-a aprobat metodologia de organizare şi desfăşurare a examenelor de licenţă. Ce spune acest ordin? Că facultăţile pot să nu prevadă în examenul de licenţă lucrarea de diplomă, adică toţi absolvenţii ciclului de licenţă care anul acesta, pentru că ordinul este de anul trecut din 20 decembrie, au susţinut examenul de licenţă decidea universitatea, în speţă facultatea, dacă în cadrul acestui examen de licenţă este sau nu este nevoie de lucrarea de licenţă. Paradoxal, din datele pe care le am până acum, singura facultate care nu a avut în cadrul examenului de licenţă lucrarea de licenţă este Facultatea de Drept, unde domnul ministru care a semnat ordinul este rector. Şi vin direct şi fără menajamente cum mă ştiţi şi îi întreb cinstit pe colegii profesori universitari de la Facultatea de Drept a UB — se plagiază lucrările de licenţă acolo? De ce a fost nevoie de acest ordin cu dedicaţie pentru Facultatea de Drept din Universitate?", a afirmat Pop, citat de Agerpres într-o conferinţă de presă.
"Se doreşte din interiorul universităţii distrugerea Facultăţii de Drept a UB? În acelaşi timp, având o prietenie bună cu domnul Andruh, sper ca CNATDCU pe care l-aţi criticat să analizeze alături de Universitatea din Bucureşti — Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti licenţele din ultimii şase ani dacă vreţi. Să vedem dacă au fost sau nu au fost plagiate. Ar fi sănătos pentru întreg sistemul de învăţământ universitar pentru că sunt foarte multe universităţi din România care postează public lucrările de licenţă sau disertaţie fără nicio emoţie. Unii nu vor să susţină lucrarea de licenţă. Evident acest ordin îl voi modifica după ce voi avea acordul Consiliului Naţional al Rectorilor, Academiei Române şi ARACIS. Dacă şi CNATDCU ne dă un punct de vedere, nu este nicio grabă, avem timp până anul viitor să facem dezbateri publice pe acest ordin", a afirmat Liviu Pop.
Declaraţiile lui Pop vin la scurt timp după ce Mircea Dumitru l-a criticat în termeni duri pe Pop pentru că acesta a încercat să dea vina pe tehnocraţi pentru faptul că elevii claselor a V-a vor începe noul an şcolar fără manuale. Mai multe informaţii, aici