Tun marca "Tel Drum". Schema prin care compania ar fi luat ilegal fonduri europene
alte articole
Achiziţia unei staţii de asfaltare de către Tel Drum ar fi de fapt o schemă de obţinere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea preţului, susţin inspectorii Oficiului de Combatere a Spălării Banilor. Motivul: firma care a vândut utilajul ar fi fost într-o relaţie de afiliere cu Tel Drum. Cei implicaţi neagă acuzaţiile, relatează Adevărul.
Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a sesizat în luna mai DNA pe motiv că două firme din Teleorman - Tel Drum (Alexandria) şi WFA Impex - ar fi folosit, în 2016, o schemă de obţinere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea preţului unor utilaje.
Concret, era vorba de modul în care Tel Drum a cumpărat de la WFA Impex, în decembrie 2015, o staţie mobilă de preparare mixturi asfaltice. Preţul: 12.026.450 lei (9.698.750 lei 2.327.700 lei TVA). Staţia mobilă fusese cumpărată de WFA Impex de la societatea Benninghoven Sibiu, firmă din grupul Wirtgen România, avansul fiind achitat în octombrie 2015. Preţul final: 8.773.620 lei (7.075.500 lei 1.698.120 lei TVA). Achiziţia făcea parte dintr-un proiect din cadrul programului "Creşterea Competitivităţii Economice", finanţat din fonduri europene, susţin oficialii Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.
În urma depunerii cererii de rambursare în februarie 2016, Tel Drum a primit din fonduri europene suma de 4.170.462,5 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă în cadrul proiectului, nerambursabilă.
Pe de altă parte, directorul Tel Drum susţine că licitaţia pentru utilajul pentru care ar fi fost obţinut ilegal fondurile europene a respectat toate normele.
Pentru a citi integral articolul intraţi aici.