Mircea Dumitru vs Pop: A minţit cu seninătate 170.000 de elevi de clasa a V-a şi pe părinţii lor?
alte articole
Fostul ministru tehnocrat al Educaţiei, Mircea Dumitru, nu-l crede deloc pe predecesorul său de la PSD, Liviu Pop, care susţine că a avut informaţii despre situaţia licitaţiei manualelor şcolare pentru clasa a V-a doar cu puţine zile înaintea şedinţei de Guvern de săptămâna trecută.
"Se vorbeşte mult zilele acestea despre manuale şi despre începutul de an şcolar. Ca şi dvs., am citit declaraţiile recente ale ministrului Educaţiei şi cred că e cazul unor precizări, pe care le voi face aici. În 2013, Ministerul Educaţiei a demarat reforma curriculară pentru învăţământul preuniversitar, odată cu aprobarea planurilor cadru pentru învăţământul primar. Acela a fost momentul 0 al elaborării unor noi conţinuturi după care să înveţe copiii noştri. Din 2014, Ministerul a avut, pentru o perioadă de timp, şi o poziţie nouă, de Subsecretar de Stat cu atribuţii în elaborarea curriculumului şi achiziţia de manuale şcolare", a declarat Mircea Dumitru.
Cu alte cuvinte, lucrurile ar fi trebuit să meargă ca la "manual", a continuat fostul ministru, numai că, din decembrie 2014, când programele şcolare pentru clasa a IV-a au fost finalizate, această reformă s-a împotmolit. Până în 2016, când au venit "tehnocraţii".
"S-au pierdut, aşadar, aproape doi ani, timp în care elaborarea planurilor cadru, a programelor şcolare şi licitaţia pentru manualele de gimnaziu puteau fi parcurse riguros, fără presiuni de timp, pentru a pregăti momentul septembrie 2017. Doi ani, despre care actualul ministru al Educaţiei nu pomeneşte nimic atunci când vorbeşte despre curricula şi manualele de clasa a V-a. Nu mai pun la socoteală faptul că, fiind senator în Parlamentul României, domnia sa ar fi putut să folosească instrumentele instituţionale pe care le avea la îndemână, pentru a pune presiune pe Minister să deblocheze lucrurile", a subliniat Mircea Dumitru.
Fostul ministru al Educaţiei reaminteşte că a venit a Palatul Victoria în iulie 2016, în plin proces de elaborare a programei şcolare pentru gimnaziu.
"Nu eu, Mircea Dumitru, am scris programele şcolare şi nici Guvernul tehnocrat, faţă de care actualul ministru manifestă, se pare, o reală obsesie. Programele şcolare au fost rezultatul muncii profesorilor din ţară, cooptaţi, în urma unui apel public, în grupuri de lucru pe discipline. De altfel, a fost pentru prima dată când procesul a decurs astfel, coordonat de Institutul pentru Ştiinţe ale Educaţiei. A fost un proces complicat, laborios, care s-a suprapus peste examene naţionale, definitivat, concurs de directori. Şi multe alte probleme din educaţie care nu mai sufereau amânare", a precizat Mircea Dumitru.
Potrivit fostului ministru, printr-un exerciţiu de voinţă al colegelor şi colegilor profesori, al colegelor şi colegilor din minister şi de la institut, în ianuarie 2017, aceste programe aveau girul Comisiilor naţionale de specialitate. Mai era nevoie de mici ajustări de formă, pentru ca ordinul de ministru să poată fi semnat şi publicat.
"Ce nu mai spune domnul ministru în intervenţiile domniei sale este că, an de an, licitaţia pentru manuale a reprezentat şi încă reprezintă o adevărată piatră de moară pentru minister. Problemele se cunosc de mulţi ani; ele nu mai sunt un secret pentru nimeni: legislaţie deficitară pe achiziţii publice, instituţii nereformate. În istoria recentă a şcolii am avut, după ’90 încoace, guverne politice şi miniştri longevivi. Dacă ar fi existat o reală preocupare pentru rezolvarea acestei probleme, cu siguranţă că astăzi nu am mai fi vorbit de licitaţii care să dureze şi 2-3 ani. Sunt ferm convins că domnul ministru poate primi explicaţii de la colegii domniei sale", a punctat Mircea Dumitru.
Tehnocratul susţine că îi este greu să creadă că Liviu Pop a avut informaţii despre situaţia licitaţiei manualelor şcolare pentru clasa a V-a doar cu puţine zile înaintea şedinţei de Guvern de săptămâna trecută.
"Mi-e greu să cred că, atunci când a dat asigurări celor peste 170.000 de elevi de clasa a V-a şi părinţilor lor că manualele lor sunt pe drum, ministrul a putut minţi cu seninătate. Dacă vrem să spunem adevărul, atunci trebuie să putem vedea întregul tablou. Dacă vrem să nu mai judecăm superficial lucrurile şi oamenii şi să nu mai facem declaraţii îndoielnice motivate politicianist, atunci trebuie să fim oneşti şi responsabili cu oamenii pe care îi servim public. Educaţia nu se va însănătoşi atâta vreme cât raţiunea de a acţiona într-un minister, într-un inspectorat şcolar său într-o şcoală va fi una eminamente politică", a subliniat Mircea Dumitru.