"Despre Cianură şi alţi Demoni" - Alpinistul Alex Găvan îi scrie premierului Cioloş
alte articole
Cunoscutul alpinist Alex Găvan i-a adresat, luni, o scrisoare deschisă premierului Cioloş, cerându-i acestuia să nu-şi încheie mandatul fără să ia o decizie "sustenabilă" pentru ţară şi generaţiile viitoare pe tema interzicerii mineritului cu cianuri.
În opinia alpinistului care, reamintim, este un militant activ al cauzelor vizând salvarea mediului, Cioloş are o datorie morală - atât faţă de morţii din Colectiv cât şi faţă de sutele de mii de oameni care au ieşit în stradă pentru a stopa proiectul Roşia Montană - să facă public punctul de vedere al Guvernului său pe tema proiectului de lege de interzicere a cianurii în minerit.
Punctul de vedere al Guvernului, odată transmis Parlamentului, va rămâne la fişa legii şi după momentul învestirii unui nou Parlament şi Guvern şi "va minimiza spaţiul de manipulare al PSD-ului pe această problemă", susţine Găvan, care-şi pune întrebarea ce se va întâmpla dacă la putere vin oameni ca vicepremierul Dîncu, cel care afirma recent că ariile protejate stau în calea dezvoltării economice.
Găvan mai atrage atenţia, în scrisoarea sa, că Ministerul Economiei şi ANRM-ul blochează legea anti-cianuri şi susţine că cele două instituţii care s-au pronunţat pentru cianură îl au ca punct comun pe Laurenţiu Bogatu, consilierul personal al vicepremierului Costin Borc, consilier care înainte a fost în ANRM. Nu în ultimul rând, Găvan îşi exprimă speranţa că Cioloş nu se va lăsa manipulat de lobby-ul RMGC, deghizat în oameni din propriul său guvern.
Redăm postarea lui Alex Găvan:
"Scrisoare deschisa către prim ministrul Dacian Ciolos – despre Cianura si alţi Demoni.
Dragă Dacian (îţi spun Dacian pentru că te consider prietenul meu),
Au trecut şi alegerile. S-a dus şi presiunea asupra ta. Şi deşi toate ministerele tale vizate s-au pronunţat împotriva mineritului cu cianuri (din şapte, doar Ministerul Economiei şi ANRM-ul vor cianură), punctul de vedere oficial al Guvernului pe care îl conduci a întârziat să apară. Termenul legal în care trebuia dat acest punct de vedere a expirat la începutul lui 2016. Adică, cam de un an. Au fost aproape 365 de şanse în acest an, în fiecare zi câte una. Mai sunt doar câteva şanse rămase. Câteva şanse pentru ţara asta, câteva şanse pentru ca tu să iei o decizie sustenabilă pentru noi şi generaţiile viitoare.
Cianura e "old school" şi periculoasă. Pentru oameni şi natură. Numai cineva rău intenţionat, ascultând argumentele pro şi contra (http://www.rosiamontana.org/…/Document-Poziţie-Cianura-Mini… ) ar mai putea susţine mineritul cu cianură în 2016. Este trist că în acest moment, titlul materialului celor de la Mining Watch este grăitor: "Ce bine că a fost Cioloş şi nu Ponta cel care ne-a distrus munţii şi otrăvit apele." (https://spark.adobe.com/page/4vCCcZfqMkKQK/
Cred că ai o datorie morală faţă de morţii de la Colectiv, tragedie în urma căreia acum tu eşti premier, să dai o poziţie oficială a Guvernului în mandatul acesta.
În acelaşi timp, ai această datorie faţă de sutele de mii de români care, de-a lungul a 16 ani, au luptat şi au ieşit în stradă pentru a nu se produce catastrofa la Roşia Montană. De asemenea, lipsa acestui punct de vedere în timpul mandatului actual este diametral opusă conţinutului Platformei România 100, pe care tu ai lansat-o şi pe care eu am susţinut-o şi sprijinit-o. Walk the talk! Ca să ai legitimitate să le mai vorbeşti oamenilor altfel decât la un nivel de „wishful thinking” despre asta, trebuie ca mai întâi să faci lucrurile asupra cărora ai o putere şi influenţă în prezent, şi care ţin de tine. Acest punct de vedere ţine în acest moment exclusiv de tine şi de absolut nimeni altcineva. Asumă-ţi asta.
Decizia e la tine. Nu pasa, te rog, responsabilitatea lipsei luării acestei decizii la ministere. Aşa cum scriam mai sus, ministerele şi-au exprimat deja punctele de vedere încă de multă vreme. Şi spre binele oamenilor acestei ţări, cinci din şapte puncte de vedere cerute, sunt pentru interzicerea cianurii în minerit. Ţi le reamintesc aici:
Mininsterul Energiei (2016) - susţine legea de interzicere a cianurii
Ministerul Justiţiei (2016) - susţine legea de interzicere a cianurii, cu observaţii
Ministerul Mediului (2016) - susţine legea de interzicere a cianurii
Ministerul Culturii (2016) - susţine legea de interzicere a cianurii
Ministerul Afacerilor Externe (2013) - se află în marja naţională de apreciere
Economiei (2016) - nu susţine legea de interzicere a cianurii
ANRM (2016) - nu susţine legea de interzicere a cianurii
De mai multă vreme ai toate cărţile pe masă, singurul rămas cu partea de temă nefăcută în această privinţă eşti tu.
Punctul de vedere al Guvernului, odată transmis Parlamentului, rămâne la fişa legii şi după momentul învestirii unui nou parlament şi guvern. Dacă, printr-un abuz procedural (adică fără ca plenul să o ceară expres), Comisia de Industrii cere un alt punct de vedere noului Guvern, asta nu afectează răspunderea guvernului tău de a da un punct de vedere pe această lege. Iar dacă vor cere iar punct de vedere, alţii vor fi responsabilii îngropării legii, nu tu.
Alburnus Maior şi Mining Watch ţi-au cerut audienţe în primăvară şi toamnă, s-a făcut şi o interpelare în Parlament, tot în septembrie, ţi s-au trimis nenumărate scrisori pe acest subiect. Nu s-a întâmplat absolut nimic. Toate aceste semnale transmise din exterior au ţinut însă subiectul pe agenda publică.
Sunt conştient de eforturile care s-au depus (şi se depun) punctual pentru Roşia Montană. S-a afirmat sistematic că sunt măsuri care să deblocheze zona, măsuri care să încurajeze dezvoltarea durabilă. Sper că eşti la fel de conştient ca şi mine că fără legea asta niciuna dintre măsurile astea nu este ireversibilă. Alte guverne nu au pretins că oferă o alternativă, Guvernul tău a făcut-o. Şi tocmai Guvernul tău, prin tine (atenţie, nu ministerele, ci guvernul) renunţă la legea anti-cianură.
Astea sunt faptele obiective. De asemenea, deja de mai bine de o săptămână dosarul de înscriere a Roşiei Montane în UNESCO a fost depus la Paris unde încă aşteaptă undă verde din partea Guvernului tău. Chiar astăzi, ministrul Culturii, doamna Corina Şuteu, a reamintit într-o conferinţă de presă că dosarul aşteaptă asumarea din partea Guvernului pe care îl conduci. Vom rata şi asta pentru că brusc au intrat zilele în sac?
Ministerul Economiei şi ANRM-ul blochează legea anti-cianuri. Nu ţi se pare ironic faptul că cele două instituţii care s-au pronunţat pentru cianură au ca punct comun pe Laurenţiu Bogatu, consilierul personal al ministrului tău Costin Borc, consilier care înainte a fost în ANRM? Acelaşi Bogatu care era plimbat de RMGC în excursii în Las Vegas şi care a fost implicat într-un dosar DNA legat de atribuirea licenţei de exploatare de la Roşia Montană. Care e acţionar la firma care face proiectarea minieră pentru RMGC, conform cv-ului postat pe site-ul Ministerului Economiei. Interesul lor nu este acelaşi interes cu interesul pe care încerci să îl aperi tu. Pur şi simplu refuz să cred că „you will fail us all” şi că te laşi manipulat de lobby-ul RMGC, lobby deghizat în oameni din propriul tău Guvern. Dar în acest moment, prin lipsa ta de acţiune, nu ei, ci chiar tu blochezi şi legea împotriva cianurii şi Roşia Montana în UNESCO.
Îţi dai seama ce nenorocire se va abate asupra ţării ăsteia, cu oameni la putere ca vicepremierul tău Dâncu ("once PSD, always PSD", e vorba de o tipologie aici), care afirmă public că ariile protejate stau în calea dezvoltării economice, şi nu corupţia şi proasta guvernare. Cu PSD-ul la conducere ne vom întoarce iar, probabil, înapoi cu ani de zile în lupta noastră pentru o Românie lipsită de otrava cianurii. Punctul de vedere al Guvernului tău va minimiza spaţiul de manipulare al PSD-ului pe această problemă.
Te asigur însă de faptul că atât eu cât şi oamenii acestei ţări, cei care nu avem o altă agendă decât a unei Românii sănătoase şi la minte şi la suflet şi la trup, vom fi aici şi vom izbândi. Cu sau fără ajutorul tău.
Eşti acum în poziţia de a face cu adevărat istorie, eşti acum în poziţia în care acest punct de vedere te-ar transforma pe drept cuvânt într-un erou (ştiu că tu nu pentru a fi considerat erou faci ceea ce faci dar adevărul ăsta ar fi). Fără să exagerez, istoric vorbind, consider că acest punct de vedere ar însemna unul din cele mai importante lucruri concrete pe care le-ai lăsa oamenilor acestei ţări în mandatul tău. Iar simbolismul ar fi unul imens.
Există în lumea asta lideri şi lideri. "When the going gets tough, the tough get going". Tu ce alegi?
Cu prietenie,
Alex"
Reamintim că la 8 ani de la depunere, proiectul de lege de interzicere a cianurii în minerit a fost scos din sertare, ajungând de actualitate în Parlament.
Pe 2 şi 3 decembrie 2015, propunerea de lege s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, având raport de respingere. Mobilizarea a mii de cetăţeni, care şi-au contactat în aceste două zile deputaţii, a făcut ca legea să fie retrimisă la Comisia de Industrii pentru un nou raport, fiind aşteptat inclusiv punctul de vedere al Guvernului Cioloş.
Pe 21 aprilie 2016, ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, a anunţat că a transmis Guvernului României punctul său de vedere, prin care susţine adoptarea proiectului de lege de interzicere a cianurii.
Pe 27 august 2016, Ministerul Culturii s-a alăturat Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, şi susţine interzicerea utilizării cianurii în minerit.