Mihai Goţiu şi Vlad Alexandrescu îi solicită premierului Cioloş deblocarea depunerii dosarului Roşia Montană la UNESCO

Militanţi activi pentru salvarea Roşiei Montane de la distrugere prin minerit cu cianuri, Goţiu şi Alexandrescu îi cer premierului să nu-şi încheie mandatul fără să dispună depunerea dosarului "Roşia Montană – peisaj cultural" la UNESCO.
Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu (Facebook, Vlad Alexandrescu)

Jurnalistul Mihai Goţiu şi fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, actualmente senatori USR, îi cer premierului Cioloş ca, înainte de sfârşitul mandatului, să finalizeze "un proiect extrem de important" pentru români şi România, respectiv depunerea dosarului sitului Roşia Montană pentru clasificarea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Potrivit celor doi, depunerea dosarului a fost amânată pentru ca nu cumva listarea Roşiei Montane în UNESCO să pună în pericol poziţia României în arbitrajul în care a fost chemată de către Gabriel Resources, compania care intenţionează să exploateze cu cianuri aurul de la Roşia Montană.

Redăm apelul celor doi senatori:

"Stimate domnule premier Dacian Cioloş,

Din mandatul d-voastră de premier a mai rămas extrem de puţin timp, suficient însă pentru a finaliza un proiect extrem de important, cu o semnificaţie deosebită pentru istoria contemporană şi pentru viitorul României – depunerea dosarului sitului Roşia Montană pentru clasificarea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cunoaştem faptul că specialiştii de la Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), precum şi cei din Ministerul Culturii au reuşit ca printr-o dedicare extraordinară să finalizeze în mai puţin de un an dosarul de includere a Roşiei Montane pe Lista UNESCO, iniţiat în timpul mandatului d-nului Vlad Alexandrescu. Finalizarea dosarului, atât în privinţa conţinutului, cât şi a procedurilor, a fost, de altfel, confirmată public de către actualul ministru al Culturii, Corina Şuteu, într-o conferinţă de presă susţinută luni, 19 decembrie 2016. Cu stupefacţie am aflat însă că reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai INP, împreună cu ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, au ajuns şi au prezentat acest dosar reprezentanţilor UNESCO de la Paris, săptămâna trecută, dar nu au primit undă verde să-l depună!

Din informaţiile pe care le avem, această amânare este cauzată de o neînţelegere, potrivit căreia listarea Roşiei Montane în UNESCO ar putea pune în pericol poziţia României în arbitrajul în care a fost chemată de către Gabriel Resources, compania care intenţionează să exploateze cu cianuri aurul de la Roşia Montană. Potrivit opiniei specialiştilor în patrimoniu şi în drept pe care i-am consultat, listarea Roşiei Montane în UNESCO reprezintă o uriaşă oportunitate de dezvoltare, dar protecţia patrimoniului cultural de aici este asigurată pe deplin de includerea acestui sit pe lista Monumentelor Istorice de Clasă A din România. E cât se poate de simplu: legea românească interzice fără echivoc distrugerea unui sit de pe lista Monumentelor Istorice.

Aşadar, amânarea depunerii dosarului Roşiei Montane la UNESCO nu instituie vreo protecţie suplimentară (alta decât cea deja asigurată de legile româneşti) şi, implicit, este un argument fără valoare în arbitrajul cu Gabriel Resources. De fapt, e doar un pretext pentru a bloca dezvoltarea localităţii şi a întregii zone din Munţii Apuseni pe baza valorificării patrimoniului cultural (iar listarea UNESCO ar reprezenta o oportunitate uriaşă în acest sens) şi a resurselor naturale (altele decât cele minerale).

Ştim că sunteţi iniţiator şi susţinător al strategiei pentru Investiţii Teritoriale Integrate, Roşia Montană fiind una dintre zonele alese pentru a deveni un model de aplicare a acestei strategii. Din acest punct de vedere, valorificarea oportunităţii listării Roşiei Montane în UNESCO reprezintă un vector principal de dezvoltare.

În conformitate cu opţiunea membrilor comunităţilor din Apuseni (exprimată şi adoptată în toamna lui 2013 prin Proclamaţia de la Câmpeni), a opiniei publice, manifestată în stradă, a specialiştilor din toate domeniile şi inclusiv a d-voastră, prin strategiile asumate şi promovate public, vă solicităm să dispuneţi depunerea dosarului Roşia Montană – peisaj cultural la UNESCO.

Vlad Alexandrescu, Mihai Goţiu – senatori USR"

Vlad Alexandrescu este fostul ministru al Culturii care a inclus în mod extins situl Roşia Montană pe Lista Monumentelor Istorice de Clasă A şi care a semnat începerea procedurilor oficiale de listare UNESCO.

Mihai Goţiu este fost jurnalist de investigaţii, care a anchetat şi documentat cazul Roşia Montană de aproape 15 ani, fiind autorul cărţii ”Afacerea Roşia Montană”, pentru care a fost distins cu numeroase premii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne