Ministrul Apărării: "Militarii moldoveni sunt gata să plece în Kosovo”

(Rob Stothard / Getty Images)
Tatiana Chiriac
18.02.2014

Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, a declarat că "militarii moldoveni sunt gata să plece în Kosovo pentru a participa la operaţiunile pacificatoare". Marinuţa a amintit pentru "Infotag" că decizia de participare a militarilor moldoveni în Kosovo a fost luată şi aceştia sunt gata să plece în orice moment.

"Problema constă nu în nivelul de pregătire al militarilor ci în oferirea unui airliner de către partenerii din vest. Imediat ce vom dispune de un avion pentru contingent şi echipamentul acestuia, imediat va fi transportat la punctul de dislocare", a spus Marinuţa.

Potrivit spuselor sale, în Balcani vor pleca 33 infanterişti, şapte genişti, sub conducerea locotenentului colonel Roman Ceban. Aceştia vor fi dislocaţi în partea nordică a provinciei - Metohia (cu amplasarea comandamentului în oraşul Pec).

"Aceasta este zona de responsabilitate a trupelor Republicii Italia. Pentru început, italienii, care se află în Cosovo de 15 ani, vor ajuta militarii şi ofiţerii moldoveni să se aranjeze, traversarea traseelor cu tehnica, asigurarea cu alimente şi cele necesare. După perioada de adaptare, contingentul din Republica Moldova va avea în faţă obiective reale, precum şi un anumit sector de responsabilitate", a explicat Marinuţa.

Deasemenea, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a declarat că blocul de locuit destinat militarilor garnizoanei din Chişinău şi familiilor acestora, din str. Vasile Lupu, va fi dat în exploatare către sfârşitul anului 2015, precizând că 111 persoane incluse pe listele de aşteptare sau aproape o zecime din numărul celor nevoiaşi vor fi asiguraţi cu locuinţe.

S-a decis ca pe acest teren, care aparţine Ministerului Apărării, cu suprafaţa totală de 1,234 ha să fie construite blocuri de locuit. Potrivit spuselor sale, lucrările vor începe în baza fondurilor de 1,68 mil. euro pe care le vor aloca autorităţile.

Precizăm că teritoriul Cosovo în iunie 1999 a fost împărţit în cinci sectoare de responsabilitate a celor mai mari ţări ale NATO. Partea nordică a Cosovo, unde locuiesc mai mulţi sârbi a intrat în zona de responsabilitate a Franţei (sediul contingentului este amplasat în Kosovska-Mitrowica), partea centrală Kosovo Polje şi valea Podujevo a intrat în sectorul Marii Britanii (sediul la Pristina), sudul şi sud-estul teritoriului este controlat de pacificatorii americani (sediul al Gjilane), sectorul Italiei se limitează cu partea nordică a Metohiei (sediul la Pec).

Parlamentul Moldovei a aprobat participarea militarilor moldoveni la operaţiunile de pacificare din Kosovo sub egida NATO şi UE la finele anului 2013. Costul participării la operaţiuni în decursul anului va constitui 34 mil. lei. Marea parte a cheltuielilor şi-a asumat-o Italia şi doar o treime îi revine bugetului de stat.

Moldova a participat la operaţiunile post-conflict din Irak în anii 2003-2008, delegând în Irak şase contingente, în mare parte genişti. Cel mai numeros a fost primul contingent, care s-a aflat în Irak din septembrie 2003 până în martie 2004 - 42 militari. În decursul aflării în Irak un militar moldovean a fost rănit, toţi participanţii la operaţiune au fost decoraţi cu medalii ale Moldovei şi SUA. În total, geniştii moldoveni au lichidat în Irak circa 400 mii mine, obuze, şi alte muniţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor