Moldova excelează între ţările CSI în rating-ul libertăţii presei

. (Photos.com)
Ana Chitoroagă
12.02.2014

În ratingul anual al libertăţii presei, Moldova s-a clasat pe locul 56 din cele 180 de ţări ale lumii, coborând o poziţie comparativ cu anul 2013.

Deşi am depăşit cu mult ţări ca Ucraina sau Rusia, Moldova a pierdut o poziţie faţă de anul trecut şi alte două faţă de 2012.

Potrivit raportului, Republica Moldova a înregistrat o creştere semnificativă a pluralismului de opinie, iar cenzura este la un nivel scăzut. Cu toate acestea, polarizarea excesivă a populaţiei are influenţe şi asupra presei, iar jurnaliştii sunt deseori hărţuiţi de grupuri de presiune. Tototată, libertatea editorială este limitată, fiind influenţată puternic de orientarea politică a patronilor.

Indiferent de acest fapt, în ţările spaţiului post sovietic o situaţie mai bună se observa doar în Estonia (locul 11), Lituania (32) şi Letonia (37). Liderii au rămas aceiaşi - Finlanda, Olanda, Norvegia, Luxemburg, şi Andora. Vecinii Moldovei - România şi Ucraina s-au clasat pe locurile 45 şi 127.

Rusia se află pe locul 148. O situaţie mai rea în privinţa libertăţii presei se înregistrează în Belarus (157), Azerbaidjan (160), Kazahstan (161). Ca şi în 2013, ratingul "Reporterilor fără frontiere" îl încheie Siria, Turkmenistan, Coreea de Nord şi Eritreea, unde presa practic nu este liberă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor