Ministerul Educaţiei a condamnat noile acţiuni ale Tiraspolului la adresa şcolilor moldoveneşti

Tiraspol
Tiraspol (ro.wikipedia.org)

Ministerul Educaţiei al Moldovei a condamnat noua presiune a Tiraspolului la adresa şcolilor moldoveneşti din regiune. Serviciile fiscale ale Transnistriei au solicitat gimnaziului din satul Corjova, raionul Dubăsari, o chirie uriaşă.

Potrivit directorului instituţiei, Constantin Sucitu, i se cere o plată de peste 40 mii lei lunar, bani pe care gimnaziul nu-i are. "Am primit de la Serviciul fiscal o înştiinţare că trebuie să prezint documentele financiare care atestă că am achitat suma. În caz contrar se pune problema lichidării instituţiei de învăţământ", a spus directorul.

Un ultimatum similar a primit administraţia gimnaziului şi de la furnizorii locali de gaze şi apă potabilă. Ministerul Educaţiei consideră inadmisibile acţiunile Transnistriei, îndreptate împotriva şcolilor moldoveneşti şi conducerii acestora precum şi tentativele regimului de la Tiraspol de a zădărnici procesul educaţional.

"Toate acţiunile trebuie să fie discutate în cadrul întrevederilor cu partea moldovenească, iar acţiunile din ultimul timp ale conducerii transnistrene nu sunt justificate şi periculoase pentru viitorul copiilor noştri". Anterior, au apărut probleme şi în privinţa liceului din Tiraspol "Lucian Blaga", căruia autorităţile i-au solicitat să achite impozite, i-au blocat conturile bancare, iar când directorul a încercat să aducă banii destinaţi pentru achitarea salariilor cu automobilul din Moldova, acesta a fost reţinut şi banii au fost confiscaţi.

Autorităţile raionului Dubăsari au avertizat gimnaziul din Corjova despre majorarea taxei de chirie încă la începutul anului de învăţământ. Însă autorităţile moldoveneşti nu au reacţionat, înafară de emiterea de declaraţii, precizează Infotag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe