Moldova: Călătoriile în Rusia, mult îngreunate

(photos.com)
Tatiana Chiriac
13.02.2014

Nu vor exista niciun fel de deportări ale cetăţenilor Moldovei care au încălcat Legea privind intrarea şi ieşirea din Federaţia Rusă, respectivii, pur şi simplu, nu vor fi lăsaţi să intre în Rusia data viitoare, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, colaboratoarea secţiei consulare a Ambasadei Rusiei în R.Moldova, Tamara Roşina, care a reprezentat interesele Serviciului Federal de Migraţiune (SFM).

Potrivit "Infotag", oficiala a precizat că legislaţia migraţională rusă a fost modificată din 1 ianuarie, inclusiv în ceea ce priveşte numărul de cetăţeni ai CSI cu drept de intrare fără vize în Federaţia Rusă.

"Acum, cetăţenii străini sosiţi în Rusia în modul care nu se cere obţinerea vizei se pot afla în ţară în total cel mult 90 de zile şi nopţi pe parcursul fiecărei perioade de 180 de zile şi nopţi. Pentru depăşirea termenului de şedere este prevăzută interdicţia de intrare în Rusia pe trei ani", a spus Roşina.

Conform spuselor sale, intrarea în Rusia nu este permisă în cazurile în care cetăţeanul străin a prezentat intenţionat date false privind propria persoană sau scopul aflării sale în Rusia; a folosit acte false; nu a plecat din Rusia în termen de 30 de zile după data în care i-a expirat termenul de şedere provizorie; dacă a fost sancţionat administrativ de mai multe ori în Rusia pe parcursul a trei ani.

Roşina s-a referit la prevederile noi ca principiu în perfectarea actelor de muncă pentru cetăţenii străini în Federaţia Rusă: prezentarea obligatorie a certificatelor privind neinfectarea acestora cu HIV şi cu alte maladii cu pericol social (de exemplu, tuberculoza); obţinerea codului individual al contribuabilului; perfectarea la lucru a studenţilor în afara cotelor locurilor de muncă alocate de guvernul Federaţiei Ruse.

Colaboratoarea secţiei consulare a anunţat că anul trecut, din cauza depăşirii termenului de şedere de 90 de zile, unui număr de 21 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova intrarea în Rusia le-a fost interzisă, iar în ianuarie-februarie 2014 - pentru 5,5 mii. Roşina a amintit odată în plus că la intrarea în Rusia după regulile noi cetăţeanul străin este obligat să se pună la evidenţă la SFM în termen de şapte zile, altfel va fi considerat contravenient cu toate consecinţele pe care le implică această calitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor