JO de la Soci, locul unde cultura postsovietică este încă vie
alte articole
Odată ajunşi la Soci, jurnalişti occidentali au criticat vehement starea spaţiilor de cazare pentru presă. Ei nu ştiu să aprecieze cultura postsovietică, ironizează un editorialist polonez în Gazeta Wyborcza, într-un articol preluat de Courrier International.
Galeria de perdele a căzut - şi ce-i cu asta, plângăcioşi americani? Va fi mai multă lumină în cameră, asta-i bine pentru buna dispoziţie. Ascensorul nu funcţionează? Puţină mişcare pe scări va fi benefică, veţi putea arde nişte calorii. Toalete cu două vase de veceu? Normal: dacă se înfundă unul, funcţionează celălalt.
Am crezut întotdeauna că Jocurile Olimpice se organizau în locuri diferite pentru ca sportivii, jurnaliştii şi telespectatorii să poată 'gusta' din diversitatea de culturi şi să aprecieze toate culorile lumii. La Sydney sunt cangurii, la Beijing - Marele Zid, la Londra - un primar nebun, iar la Seul - se bea soju, cel mai îngrozitor lichior pe care l-a putut inventa umanitatea, notează editorialistul polonez.
Or, la Soci, este vorba despre cultura postsovietică, ale cărei manifestări sunt atât de enervante pentru jurnaliştii occidentali. Însă, în loc să vă plângeţi, ar trebui mai bine să vă deschideţi în faţa unor noi experienţe, îndeamnă autorul articolului.
Seara, să-i invitaţi în cameră pe muncitorii întâlniţi pe hol. Cine ştie, poate că ei vor împărţi cu voi o sticlă de trăscău. După care, vă veţi pierde temporar vederea şi veţi ajunge la spital. Veţi avea ce să le povestiţi nepoţilor, ironizează jurnalistul polonez.
Sau poate că muncitorii o vor chema pe una dintre acele 'babuşka' ce supravegheau pe vremuri etajele din hotelurile sovietice. Aceasta, la rândul său, va chema 'fetiţe' postsovietice (o adevărată 'babuşka' îndeplinea şi acest 'serviciu'), cu ajutorul cărora veţi umple prăpastia culturală care vă apasă atât.
Dar mai degrabă 'babuşka' ar face bine să aducă un acordeonist, care va cânta cât e noaptea de lungă frumoase cântece folclorice şi veţi descoperi mai târziu că el le cunoaşte atât de bine pentru că are un doctorat în etnografie. După mai multe toasturi, bărbatul vă va face confidenţa că, de ceva timp, colecţionează acordeoane, că are deja atât de multe încât soţia l-a alungat de acasă, dar el va cumpăra o altă casă pentru a le stoca...
Astfel de lucruri nu sunt posibile decât în fostele republici sovietice, subliniază editorialistul polonez, precizând că a întâlnit un asemenea 'acordeonist-doctor etnograf' în Republica Moldova.
Într-un cuvânt, dragi reporteri occidentali: aceste Jocuri Olimpice s-ar putea transforma într-o formidabilă aventură, cu condiţia să vă schimbaţi atitudinea. Pentru că atunci când lumea va fi uniformizată şi generalizată până în măsura în care toate toaletele vor semăna leit, când apă caldă va fi peste tot, Soci 2014 vă va lipsi, conchide, ironic, autorul editorialului din Gazeta Wyborcza.