Numărul adepţilor Integrării Europene din Moldova s-a redus de la 55% la 44%...
Timp de patru ani numărul adepţilor integrării europene din Moldova s-a redus de la 55% la 44%. Astfel demonstrează datele studiului dedicat poziţiei cetăţenilor Moldovei faţă de Uniunea Europeană, precum şi faţă de faptul cum populaţia republicii percepe relaţiile Moldovei cu UE şi Rusia.
Sondajul a avut loc la comanda Comisiei Atlantice Slovace (Slovac Atlantic Commission - SAC) de centrul său intelectual CEPI (Central European Policy Institute) în cadrul proiectului "Extinderea dialogului european în Moldova", realizat în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Studiul s-a desfăşurat în perioada 19 octombrie - 7 noiembrie 2013, în rândurile a mii de oameni cu vârsta de peste 18 ani din diferite regiuni ale ţării, cu excepţia Transnistriei. Marja de eroare - +(-3%.
Potrivit datelor sondajului, UE rămâne cea mai atractivă direcţie de integrare pentru locuitorii Moldovei - pentru apropierea de UE s-au pronunţat 44,% din respondenţi. Totodată atractivitatea Uniunii Europene în rândurile cetăţenilor Moldovei se reduce considerabil, iar numărul susţinătorilor Uniunii Vamale (UV) - creşte.
Dacă în 2009 55% din cetăţeni alegeau UE şi doar 30% UV, atunci în 2013 aceşti indici au constituit 44% şi, respectiv, 40%. Fiind întrebaţi care direcţie de integrare, în UE sau UV, ar prefera respondenţii în cazul desfăşurării unui referendum, 44,3% au ales Uniunea Europeană şi 40,4% - Uniunea Vamală (10,4% sunt indecişi). Fiind întrebaţi dacă ar fi posibilă colaborarea în paralel cu UE şi cu Uniunea Vamală, 31,8% din respondenţi au ales Europa, 35% - UV, iar 25% din respondenţi au preferat colaborarea atât cu Orientul cât şi cu Occidentul (5,3% sunt indecişi).
Curios este faptul că potrivit majorităţii respondenţilor, o colaborare mai strânsă cu UE mai degrabă corespunde intereselor Uniunii Europene (35%) decât Moldovei (25%). Totodată, dacă în 2009 79% dintre respondenţi apreciau pozitiv Uniunea Europeană, atunci în 2013 acest procent s-a redus la 65%. Studiul a mai scos la iveală şi sentimentul de inferioritate în autoaprecierea populaţiei: 42,6% din respondenţi consideră că UE percepe Moldova ca un partener de categoria a doua. De asemenea, există convingerea că Moldova este percepută în UE ca un stat fără voinţă (45%), dependent (46%) şi nedemocrat (34%).
Autorii studiului menţionează că dacă în 2009 84% din respondenţi considerau că "Parteneriatul Estic" este bazat pe încredere reciprocă, atunci în anul trecut numărul celor care consideră astfel s-a redus până la 61%. De asemenea, 42% din respondenţi consideră că în "Parteneriatul Estic" sunt mai multe discuţii decât acţiuni, iar alte 33% indică la tempourile lente de apropiere cu UE. Indiferent de aceşti indici, 47% din respondenţi speră că în anii 2015-2020 Moldova va deveni membru al Uniunii Europene.