Numărul adepţilor Integrării Europene din Moldova s-a redus de la 55% la 44%...

. (The Epoch Times)
Epoch Times România
12.02.2014

Timp de patru ani numărul adepţilor integrării europene din Moldova s-a redus de la 55% la 44%. Astfel demonstrează datele studiului dedicat poziţiei cetăţenilor Moldovei faţă de Uniunea Europeană, precum şi faţă de faptul cum populaţia republicii percepe relaţiile Moldovei cu UE şi Rusia.

Sondajul a avut loc la comanda Comisiei Atlantice Slovace (Slovac Atlantic Commission - SAC) de centrul său intelectual CEPI (Central European Policy Institute) în cadrul proiectului "Extinderea dialogului european în Moldova", realizat în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Studiul s-a desfăşurat în perioada 19 octombrie - 7 noiembrie 2013, în rândurile a mii de oameni cu vârsta de peste 18 ani din diferite regiuni ale ţării, cu excepţia Transnistriei. Marja de eroare - +(-3%.

Potrivit datelor sondajului, UE rămâne cea mai atractivă direcţie de integrare pentru locuitorii Moldovei - pentru apropierea de UE s-au pronunţat 44,% din respondenţi. Totodată atractivitatea Uniunii Europene în rândurile cetăţenilor Moldovei se reduce considerabil, iar numărul susţinătorilor Uniunii Vamale (UV) - creşte.

Dacă în 2009 55% din cetăţeni alegeau UE şi doar 30% UV, atunci în 2013 aceşti indici au constituit 44% şi, respectiv, 40%. Fiind întrebaţi care direcţie de integrare, în UE sau UV, ar prefera respondenţii în cazul desfăşurării unui referendum, 44,3% au ales Uniunea Europeană şi 40,4% - Uniunea Vamală (10,4% sunt indecişi). Fiind întrebaţi dacă ar fi posibilă colaborarea în paralel cu UE şi cu Uniunea Vamală, 31,8% din respondenţi au ales Europa, 35% - UV, iar 25% din respondenţi au preferat colaborarea atât cu Orientul cât şi cu Occidentul (5,3% sunt indecişi).

Curios este faptul că potrivit majorităţii respondenţilor, o colaborare mai strânsă cu UE mai degrabă corespunde intereselor Uniunii Europene (35%) decât Moldovei (25%). Totodată, dacă în 2009 79% dintre respondenţi apreciau pozitiv Uniunea Europeană, atunci în 2013 acest procent s-a redus la 65%. Studiul a mai scos la iveală şi sentimentul de inferioritate în autoaprecierea populaţiei: 42,6% din respondenţi consideră că UE percepe Moldova ca un partener de categoria a doua. De asemenea, există convingerea că Moldova este percepută în UE ca un stat fără voinţă (45%), dependent (46%) şi nedemocrat (34%).

Autorii studiului menţionează că dacă în 2009 84% din respondenţi considerau că "Parteneriatul Estic" este bazat pe încredere reciprocă, atunci în anul trecut numărul celor care consideră astfel s-a redus până la 61%. De asemenea, 42% din respondenţi consideră că în "Parteneriatul Estic" sunt mai multe discuţii decât acţiuni, iar alte 33% indică la tempourile lente de apropiere cu UE. Indiferent de aceşti indici, 47% din respondenţi speră că în anii 2015-2020 Moldova va deveni membru al Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor