Ministerul lui Toader, dat în judecată. "Printr-un şiretlic perfid, s-a eludat dezbaterea legilor Justiţiei"

Printr-un "şiretlic perfid", Tudorel Toader a eludat consultarea publică pe care era obligat să o facă în cazul proiectului de modificare a legilor Justiţiei, astfel că Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a decis să meargă în instanţă pentru a-i forţa mâna ministrului.
Andrei Pricopie
25.10.2017

alte articole

Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
25.10.2017

Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a dat în judecată Ministerul Justiţiei pentru a-l obliga să supună consultării/dezbaterii publice controversatul proiect de modificare a legilor Justiţiei, în versiunea "Tudorel Toader", a anunţat miercuri , în cadrul unui comunicat de presă, organizaţia condusă de Claudiu Dumitriu.

"Cele două cereri de chemare în judecată, respectiv acţiunea de fond şi cererea de ordonanţă preşedinţială au fost introduse la Curtea de Apel Braşov, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, au fost comunicate Ministerului Justiţiei care a şi formulat deja o întâmpinare. Totodată, termenul de judecată în acţiunea de ordonanţă preşedinţială a fost stabilit pentru data de 7 noiembrie. Demersul nostru juridic a fost determinat de conduita flagrant abuzivă a Ministrului Justiţiei care a refuzat în maniera cea mai arbitrară să supună consultării/dezbaterii publice un proiect normativ conţinând numeroase propuneri de o noutate absolută şi cu un impact major asupra funcţionării justiţiei, sub pretextul implicit şi aberant că acest proiect ar fi fost supus unei ample consultări publice în octombrie 2016, pe vremea ministrului Raluca Prună, când respectivul proiect conţinea cu totul alte propuneri avansate de Ministerul Justiţiei (Propuneri care, prin Hotărârea Plenului CSM, au fost avizate favorabil cu observaţiile prezentate în anexa la Hotărâre, spre deosebire propunerile din proiectul d-lui Toader care au primit aviz negativ de la CSM)", a transmis Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor.

De altfel, organizaţia a atras atenţia că "şiretlicul perfid" prin care ministrul Tudorel Toader a eludat consultarea publică pe care era obligat să o facă, potrivit legii 52/2003, a fost demascat, amendat şi criticat inclusiv de iniţiatoarea acestui proiect de lege, fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, cât şi de fostul preşedinte al CSM, judecătorul Horaţius Dumbravă.

"Cu toate că cererile de chemare în judecată ale asociaţiei noastre i-au fost comunicate de 3 săptămâni, Ministrul Justiţiei, d-l Toader (care se consideră o somitate a Dreptului românesc şi se comportă cu emfaza specifică acestui statut) a continuat nestingherit să-şi bată joc de aplicarea uneia dintre legile fundamentale pentru bunul mers al democraţiei (legea transparenţei decizionale) refuzând să supună proiectul, consultării/dezbaterii publice. Ba, mai mult decât atât, în "sănătoasa" şi româneasca tradiţie a machiaverlâcului politicianist, d-l Toader încearcă să se sustragă şi de la consecinţele juridice ale batjocoririi legii 52/2003, fugind, la propriu, de procesul pe care i l-am intentat, prin "supraplinul" unei mascarade procedurale: trimiterea proiectului de la Ministerul Justiţiei, direct la Parlament, fără asumarea sa de către Guvern", a arătat Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor.

Pe de altă parte, asociaţia susţine că, din moment ce solicitarea sa vizând organizarea unei dezbateri publice/supunerea proiectului unei consultări publice a fost trimisă la Ministerul Justiţiei în data de 23 august şi a fost înregistrată de M.J. cu o săptămână înainte ca Tudorel Toader să trimită proiectul spre avizare, la CSM, rezultă că ministrul poate fi acuzat chiar de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu pentru că, prin refuzul tacit de a organiza dezbaterea publică ce i-a fost solicitată a încălcat prevederile art. 7 din Legea 52/2003, provocând o vătămare a drepturilor şi intereselor legale ale sale.

"În acest context, facem un apel (fără mari speranţe, însă) la Parlamentul României căruia îi cerem să nu ia în discuţie proiectul "legilor Justiţiei" până când acest proiect nu este supus unei consultări/dezbateri publice reale şi/sau până când Instanţa de Contencios Administrativ sesizată de asociaţia noastră nu se pronunţă asupra legalităţii deciziei Ministerului Justiţiei de a strecura pe sub nasul unei întregi naţiuni, fără nici un fel de dezbatere publică, un număr impresionant de propuneri legislative de o noutate absolută şi de o importanţă covârşitoare pentru funcţionarea Justiţiei în România. Reamintim că Parlamentul, în calitate sa de organ reprezentativ suprem al poporului şi de unică autoritate legiuitoare a ţării ar trebui să cultive respectul necondiţionat pentru Lege, să nu gireze niciodată încălcarea legii, să nu fie niciodată complice la încălcarea legii şi, mai ales, să nu se situeze niciodată pe poziţii antagonice cu poporul pe care-l reprezintă, aşa cum s-ar situa, cu siguranţă, dacă ar gira încălcarea unei legi (legea transparenţei decizionale) care garantează tocmai dreptul fundamental al acestui popor de a participa activ la procesul legislativ", se precizează în comunicatul citat.

Organizaţia a menţionat că printr-o adresă înregistrată la Ministerul Justiţiei la care nu a primit niciun răspuns, după exact 2 luni de zile, a solicitat printre altele: "(...) să publice pe site-ul Ministerului Justiţiei, anunţul referitor la elaborarea actului normativ privind modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu cel puţin 30 de zile înainte de a-l trimite din nou spre analiză şi avizare şi cu respectarea tuturor dispoziţiilor art. 7, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 52/2003; (...) organizarea unei dezbateri publice având ca obiect proiectele de acte normative privind modificarea şi completarea Legilor Justiţiei, la sediul Ministerului Justiţiei sau în altă locaţie, cu respectarea dispoziţiilor art.7, alin. (9) şi alin. (10) din Legea nr. 52/2003 şi înscrierea la dezbatere a tuturor solicitanţilor."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor