"Marea eliberare". Tudorel Toader: Sper să nu existe o dinamică crescândă a ratei criminalităţii

La scurt timp după ce opinia publică a fost şocată să afle că în jur de 4.000 de deţinuţi vor ieşi mai repede din închisoare, ministrul Tudorel Toader şi-a exprimat speranţa că nu va exista "o dinamică crescândă a ratei criminalităţii".
Andrei Pricopie
23.10.2017

alte articole

Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
23.10.2017

Aproape 4.000 de deţinuţi - inclusiv violatori, criminali, pedofili şi corupţi - vor putea ieşi din închisoare mai devreme graţie noii legi a recursului compensatoriu. "Sper să nu existe o dinamică crescândă a ratei criminalităţi", a declarat luni, în faţa presei, ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

"Nu ştiu, vom vedea. Sper să nu existe, să spunem, o dinamică crescândă a ratei criminalităţii. Până la urmă, pedeapsa şi detenţia în penitenciar are rolul acesta, de prevenţie specială faţă de cel care a fost aplicată decât prevenţie generală faţă de toţi cetăţenii cărora legiuitorul le atrage atenţia să nu intre în impact cu legea penală că, de nu, vor suporta rigorile acesteia, adică pedepsele", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Ministrul susţine că şefii Direcţiilor de Probaţiune "cu siguranţă, în faţa acestor eliberări fac o prioritizare a măsurilor pe care trebuie să le ia, prioritizare în care intră şi aducerea sub supraveghere imediată a celor care au ieşit sau ies din penitenciar pe baza recursului compensatoriu".

Tudorel Toader a amintit că aplicarea noii legi a determinat punerea în libertate a 529 de deţinuţi în prima zi, iar alţi 3.349 au primit vocaţie la liberare condiţionată.

"Dar vocaţie nu înseamnă şi faptul că vor ieşi. Vocaţie înseamnă că se duc în comisie, se duc la instanţă, că se va evalua, se va aprecia, şi judecătorul va decide dacă cui şi când îi dă drumul liberat condiţionat", a explicat ministrul.

În acelaşi timp, Tudorel Toader susţine că, cei care au cauzele pe rol la CEDO şi care au părăsit penitenciarul, executând pedepsele în condiţii necorespunzătoare, au dreptul la despăgubiri.

"Pentru fosta detenţie în condiţii necorespunzătoare, Curtea Europeană a unit cauzele, a suspendat, a dat hotărârea pilot, aşteaptă de la noi foaia de parcurs, pe care o vom prezenta într-un timp scurt, şi veţi vedea care măsuri au fost compensatorii. Cei care au cauzele pe rol, care au părăsit penitenciarul, care au executat pedeapsa în condiţii necorespunzătoare au dreptul la despăgubiri. Chiar dacă vrem sau nu, aşa spune decizia pilot şi Curtea Europeană, iar noi trebuie să o respectăm. Dacă nu, se numeşte că nu ne îndeplinim obligaţia. Obligaţia e obligaţie, se execută şi nu se discută", a punctat ministrul.

Reamintim că, odată ajunsă în Parlament, legea recursului compensatoriu promovată de Raluca Prună a fost substanţial "cosmetizată" de deputaţii PSD, ALDE şi UDMR din Comisia Juridică, astfel că, pe 19 octombrie când a intrat în vigoare, prevedea că la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii necorespunzătoare deţinuţii vor beneficia de şase zile considerate executate (şi nu trei cum era prevăzut iniţial). Mai mult, s-a ajuns ca pentru o simplă pată de mucegai în celulă, deţinutul să beneficieze de această prevedere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor