Legile Justiţiei în comisia lui Iordache. Reînvie OUG 13?

Criticate puternic de societatea civilă, modificările legilor Justiţiei vor intra astăzi în dezbaterile comisiei conduse de iniţiatorul OUG 13.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
25.10.2017

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va prezenta, miercuri, Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiţiei - comisie condusă de predecesorul său, Florin Iordache - controversatul proiect de modificare a legilor Justiţiei. Comisia ar putea discuta astăzi şi problema pragului pentru abuz în serviciu.

Demersul are loc în condiţiile în care săptămâna trecută, coaliţia PSD-ALDE a decis ca proiectul - care a stârnit vii critici în spaţiul public - să nu mai aştepte asumarea de către Guvern, ci acesta să intre ca iniţiativă parlamentară.

Potrivit unor informaţii făcute publice de jurnalistul Liviu Avram pe contul său de Facebook, deja au început să vină propuneri privind pragul de prejudiciu şi pedepsele la abuzul în serviciu.

Astfel, UDMR ar propune un prag de 100.000 de lei, şi pedepse între 6 luni – 3 ani sau amendă, dispare interdicţia de a ocupa o funcţie publică. Nu există abuz în serviciu în cazul adoptării actelor normative. Uniunea Barourilor ar fi propus prag de 100.000 de lei, şi pedepse între 2 – 5 ani, cu interdicţia de a ocupa o funcţie publică, Grupul Minorităţilor Naţionale: 100.000 de lei, 2 – 5 ani, cu interdicţia de a ocupa o funcţie publică.

Prof. univ.dr. Constantin Sima (din partea mediului academic), fost secretar de stat în perioada OUG 13, ar fi propus 200.000 de lei prag şi 6 luni – 3 ani sau amendă. Exact ca în OUG 13, dispare interdicţia de a ocupa o funcţie publică. Nu există abuz în cazul adoptării actelor normative.

"Potrivit unor surse parlamentare, e de aşteptat ca dezbaterile pe fond să fie minime spre zero, se vor vota diverse propuneri, câştigă cea care întruneşte cele mai multe voturi. De aceea Tudorel Toader nu şi-a asumat pachetul legislativ, ca răspunderea să fie difuză", adaugă Avram.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor