Rusia măreşte masiv bugetul militar ”pentru a-şi face partenerii să asculte”

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (MAXIM SHEMETOV / AFP / Getty Images)

Rusia îşi va mări în 2014 cheltuielile din domeniul apărării cu aproximativ 18% din buget actualul, creştere care va ajunge la 37% până în 2016, în ciuda aparentului declin economic al ţării.

La sfârşitul lunii trecute, Rezerva Federală a Rusiei a anunţat că va mări fondul de Cheltuieli pentru Apărarea Naţională la aproximativ 70 de miliarde de dolari (2.488 de miliarde de ruble) în anul 2014, de la 58,2 miliarde de dolari, cât avea în anul 2013. Mărirea trebuie să însumeze un procent de 3,4% din PIB-ul Rusiei şi peste 20% din cheltuielile guvernamentale. În plus, încă 16,5% din bugetul guvernamental va fi redirecţionat către securitatea naţională şi serviciile de implementare a legii, conform Jane's Weekly Defence.

Comparativ cu procentul de 37% pe care vrea să îl atingă în 2014, în 2010 cheltuielile pentru apărare au însumat 12,6% din cheltuielile totale ale statului, iar cheltuielile pentru securitate şi apărare ajungeau la un procent de 25%.

Ca rezultat, ”educaţia, sănătatea, locuinţele şi serviciile sociale se vor prăbuşi”, notează Jane's Weekly Defence.

Creşterile din acest an vin în urma unor măriri de aproximativ 31% desfăşurate între anii 2008 şi 2013. Banii au fost folosiţi în mare parte pentru modernizarea forţelor armate şi anunţă un program de reînarmare ce se desfăşoară pe parcursul a zece ani. În cadrul acestuia, se vor cheltui aproximativ 723 de miliarde de dolari. Scopul final va fi modernizarea unui procent de 70% din totalul armatei naţionale. Deficitul de putere militară a Moscovei, provocat de colapsul Uniunii Sovietice, a fost balansat în tot acest timp prin puterea de intimidare a arsenalului nuclear.

În plus, Rusia mai plănuieşte să-şi crească bugetul destinat apărării şi în anii ce urmează. Trezoreria Federală a anticipat o creştere cu 33% pentru următorii doi ani, ceea ce va aduce cheltuielile bugetare ale Rusiei pentru apărare la un total de 95,6 miliarde de dolari.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a explicat necesitatea Rusiei de a-şi moderniza armata, într-un interviu acordat pentru Foreign Policy, înainte de cel de-al treilea mandat al său de preşedinte.

”Rusia nu se poate baza numai pe metode diplomatice şi economice pentru a-şi rezolva conflictele. Ţara noastră se confruntă cu sarcina de a-şi dezvolta potenţialul militar până la un stadiu suficient ca parte a strategiei de respingere. Asta este o condiţie indispensabilă pentru ca Rusia să se simtă în siguranţă şi pentru a-i face pe partenerii nostri să ne asculte contra-argumentele”, a declarat Putin, motivând această decizie în baza ”situaţiei internaţionale actuale”.

Totuşi, pe fondul problemelor economice tot mai grave, nu se ştie exact cum va fi capabilă Rusia să-şi atingă ambiţiile din domeniul militar. Programul masiv de reînarmare a armatei a atras multe critici vehemente din partea mai multor sectoare ale societăţii ruseşti.

Deficitul economic pe termen scurt cauzat de sancţiunile Vestului, cât şi dependenţa disproporţionată de exportul de energie a economiei ruse, vor face obiectivul militar stabilit de Kremlin aproape de nerealizat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe