Rusia abandonează masiv titlurile de trezorerie ale SUA

Fragment dintr-o bancnotă de 5.000 de ruble ruseşti.
Fragment dintr-o bancnotă de 5.000 de ruble ruseşti. (commons.wikimedia.org)

Rusia a abandonat o sumă record de 26 de miliarde USD, aproximativ 20% din toate obligaţiunile americane, aducând totalul acestora la numai 100 de miliarde USD, cea mai mică cotă din 2008, au notat economiştii de la Zero Hedge.

Titlurile de trezorerie abandonate de Rusia încă de la începutul crizei din Ucraina ar fi ajuns, pe rute neoficiale, în Belgia. Experţii susţin că eforturile ascunse ale Moscovei au ca scop ameliorarea pagubelor financiare provocate de conflictul din estul Europei, care au depreciat rubla cu aproximativ 5% în ultimele două luni.

Ultima achiziţie efectuată de „Belgia”, în valoare de 40 de miliarde USD, a venit în luna martie. Astfel, „Belgia” a devenit a treia deţinătoare de valută americană din lume, cu un total record de 381 de miliarde USD, cu 181 de miliarde USD mai mult decât cota din luna decembrie 2013.

În acelaşi timp, Japonia a vândut 10 miliarde USD, determinând conturile străine în valută americană să scadă de la 4.069 trilioane USD la 4.054 trilioane USD, o cotă foarte periculoasă pentru dolarul american.

În concluzie, din totalul de 60 de miliarde USD în titluri de trezorerie americane, „Belgia” a achiziţionat două treimi sub acoperirea unui cont „privat”, indicând faptul că nici guvernul şi nici cetăţenii belgieni nu au efectuat tranzacţiile.