O rachetă rusească care transporta un puternic satelit european s-a prăbuşit

Racheta rusească de tip Proton, care transporta un satelit european
Racheta rusească de tip Proton, care transporta un satelit european (Captură Youtube)

Un reprezentant al Roscosmos, Agenţia spaţială rusă, a declarat vineri, pentru Itar-Tass, că o rachetă rusească de tip Proton s-a prăbuşit în timp ce încerca să lanseze pe orbită un satelit european.

La mai puţin de 10 minute de la lansare, racheta, care fusese lansată e la centrul spaţial rus Baikonur din Kazahstan, a luat foc în straturile superioare ale atmosferei, deasupra Oceanului Pacific, după care s-a prăbuşit.

Racheta transporta satelitul de comunicaţii Express-AM4P, care potrivit Channel One era conceput pentru a oferi acces la Internet, la preţuri accesibile, persoanelor care trăiesc în părţile îndepărtate ale Rusiei.

"Ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă. Zborul s-a terminat", a precizat un controlor de zbor, în imaginile prezentate de televiziunea de stat din Rusia.

Roscosmos a informat că a luat decizia de a forma o comisie care să descopere motivele prăbuşirii. O altă problemă o reprezintă pericolul fragmentelor din rachetă care ar putea să cadă la sol, astfel că autorităţile sunt în curs de stabilire a unei zone de impact.

Din informaţiile apărute în presă se pare că motorul celei de a treia trepte a rachetei s-a oprit la altitudinea de 161 de kilometri, din cauza devierii rachetei de la traiectorie.

În 2013, autorităţile ruse l-au demis pe directorul Roscosmos Vladimir Popovkin după o serie de lansări eşuate şi incidente repetate, iar nou numitul Oleg Ostapenko a primit ordin de la preşedintele rus Vladimir Putin să reformeze sectorul, beneficiind totodată de un buget suplimentat cu câteva miliarde de dolari.