O rachetă rusească care transporta un puternic satelit european s-a prăbuşit

Un reprezentant al Roscosmos, Agenţia spaţială rusă, a declarat vineri, pentru Itar-Tass, că o rachetă rusească de tip Proton s-a prăbuşit în timp ce încerca să lanseze pe orbită un satelit european.
Racheta rusească de tip Proton, care transporta un satelit european (Captură Youtube)
Andrei Pricopie
16.05.2014

Un reprezentant al Roscosmos, Agenţia spaţială rusă, a declarat vineri, pentru Itar-Tass, că o rachetă rusească de tip Proton s-a prăbuşit în timp ce încerca să lanseze pe orbită un satelit european.

La mai puţin de 10 minute de la lansare, racheta, care fusese lansată e la centrul spaţial rus Baikonur din Kazahstan, a luat foc în straturile superioare ale atmosferei, deasupra Oceanului Pacific, după care s-a prăbuşit.

Racheta transporta satelitul de comunicaţii Express-AM4P, care potrivit Channel One era conceput pentru a oferi acces la Internet, la preţuri accesibile, persoanelor care trăiesc în părţile îndepărtate ale Rusiei.

"Ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă. Zborul s-a terminat", a precizat un controlor de zbor, în imaginile prezentate de televiziunea de stat din Rusia.

Roscosmos a informat că a luat decizia de a forma o comisie care să descopere motivele prăbuşirii. O altă problemă o reprezintă pericolul fragmentelor din rachetă care ar putea să cadă la sol, astfel că autorităţile sunt în curs de stabilire a unei zone de impact.

Din informaţiile apărute în presă se pare că motorul celei de a treia trepte a rachetei s-a oprit la altitudinea de 161 de kilometri, din cauza devierii rachetei de la traiectorie.

În 2013, autorităţile ruse l-au demis pe directorul Roscosmos Vladimir Popovkin după o serie de lansări eşuate şi incidente repetate, iar nou numitul Oleg Ostapenko a primit ordin de la preşedintele rus Vladimir Putin să reformeze sectorul, beneficiind totodată de un buget suplimentat cu câteva miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor