Mierea are efect surprinzător asupra diabetului: Deşi e bogată în glucoză şi fructoză, aduce unele beneficii diabeticilor

Mierea este un remediu natural împotriva alergiilor.
Mierea este un remediu natural împotriva alergiilor. (Captură Foto)

Nu sunt greşite afirmaţiile că mierea poate reduce glicemia în ciuda faptului că are zahăr în proporţie de aproximativ 80%. În plus faţă de reducerea glicemiei, mierea poate stimula imunitatea şi poate încetini procesul de îmbătrânire. Recent, cercetătorii au arătat că mierea are o gamă largă de avantaje neaşteptate.

De exemplu, diabeticii care consumă miere cu moderaţie ar putea reduce semnificativ riscul de a dezvolta boli de inimă şi complicaţii ale diabetului. Consumul de miere poate ajuta şi în cazul obezităţii şi poate reduce tensiunea arterială pentru a preveni diabetul. Deşi mierea a fost folosită de mult timp în medicina tradiţională, recent a intrat în atenţia oamenilor de ştiinţă care au început să explice avantajele ei. Avantajele pentru sănătate ale mierii sunt abordate aici pe larg, astfel că ar putea să vă influenţeze opinia în acest sens.

Pacienţii diabetici pot mânca miere?

Există de multă vreme o concepţie greşită conform căreia diabeticii nu pot folosi mierea în dieta lor din cauza cantităţii mari de carbohidraţi din compoziţia ei chimică. Deci, pot diabeticii să mănânce miere sau nu?

Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din România au descoperit că, în comparaţie cu consumul de dextroză şi zaharoză, mierea a ajutat ca persoanele cu diabet zaharat să aibă un nivel mai scăzut de zahăr în sânge şi un nivel mai ridicat de insulină. Potrivit studiului, mierea aduce beneficii persoanelor diabetice. În plus, proprietăţile antioxidante ale mierii sunt cruciale în gestionarea diabetului.

Potrivit unei cercetări publicate în 2008 în The Scientific World Journal, aceste efecte benefice pot fi legate de conţinutul ridicat de fructoză din miere. Cantitatea mare de fructoză din miere stimulează glucokinaza din celulele hepatice, care joacă un rol important în promovarea absorbţiei şi stocării glucozei în ficat. Prin urmare, fructoza din miere este foarte importantă în scăderea glicemiei (pdf).

De asemenea, mierea conţine şi alte zaharuri; conţine în special cantităţi mari de glucoză, dar are semnificativ mai puţină maltoză şi zaharoză. Mamdouh Abdulrhman, profesor de pediatrie la Universitatea Ain Shams din Egipt, a studiat de mult timp efectele mierii asupra sănătăţii. Unul dintre studiile sale (pdf) a raportat că pacienţii diabetici care consumă miere ar putea constata o creştere a glicemiei în primele săptămâni, dar consumul de cantităţi mici de miere pe o perioadă lungă de timp poate fi benefic pentru sănătate. Studiul a arătat, de asemenea, că mierea poate scădea tensiunea arterială, dar şi îmbunătăţi funcţia cardiovasculară atunci când este consumată de diabetici pe o perioadă lungă.

Preveniţi complicaţiile bolilor de inimă la diabetici

Se ştie că pacienţii diabetici sunt predispuşi la boli de inimă. În general, pacienţii diabetici au complicaţii precum hipertensiunea şi metabolismul lipidic, pe lângă hiperglicemie, care pot duce cu uşurinţă la boli cardiace de natură aterosclerotică. În noiembrie 2022, cercetătorii de la Facultatea de Medicină Temerty din cadrul Universităţii din Toronto, Canada, au descoperit că un consum moderat de miere poate reduce eficient riscul de boli de inimă.

Studiul a constatat că mierea a putut să scadă indicatorii cheie ai dezvoltării bolilor de inimă, inclusiv colesterolul total şi trigliceridele. Cercetătorii au explicat că mierea are o compoziţie complexă de zaharuri comune şi rare, proteine, acizi organici şi alţi compuşi biologic activi care sunt susceptibili de a aduce beneficii pentru sănătate.

Mierea poate ameliora obezitatea şi preveni diabetul

Obezitatea este cel mai important factor de risc pentru diabet, deoarece pacienţii obezi prezintă frecvent o rezistenţă mai mare la insulină şi deoarece cercetările demonstrează o asociere clară între obezitate şi rezistenţa la insulină. Studiile au raportat că mierea nu numai că nu duce la obezitate, dar poate contribui la reducerea acesteia.

Studiul din Scientific World Journal a inclus 55 de participanţi supraponderali şi obezi pe o perioadă de 30 de zile. Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri: un grup a consumat zilnic 70 de grame de zaharoză, iar celălalt 70 de grame de miere crudă.

Oamenii de ştiinţă au descoperit în urma consumului de miere, o uşoară scădere a greutăţii corporale (1,3 %) şi a grăsimii corporale (1,1 %). De asemenea, s-a constatat că mierea a redus colesterolul total (3 %), colesterolul LDL (5,8 % colesterolul "rău"), triacilglicerolul (11 %), glucoza (4,2 %) şi a crescut colesterolul HDL (3,3 % colesterolul "bun") la aceste persoane. Cercetătorii au concluzionat că în urma consumului de miere naturală, greutatea corporală nu a crescut la aceştia.

Potrivit studiului, controlul obezităţii ar putea fi atribuit fructozei, care este o componentă majoră a mierii, precum şi numeroaselor alte proteine, acizi organici, vitamine, minerale şi compuşi fenolici care se găsesc în miere.

Aceste substanţe din miere determină o scădere a activităţii lipogenice, reducând astfel acumularea de lipide în celulele adipoase. În plus, fenilalanina care se găseşte în miere creşte nivelul peptidei YY, o substanţă care reduce pofta de mâncare. Prin urmare, mierea este ideală pentru persoanele obeze sau supraponderale, a căror greutate corporală ridicată şi aportul caloric poate fi controlat de aceasta.

În plus, mierea conţine mai mulţi compuşi bioactivi, inclusiv acizi fenolici şi flavonoide, care afectează în mod pozitiv obezitatea şi controlul greutăţii.

De fapt, ar putea fi o greşeală să se pună prea mult accentul pe fructoză ca măsură de scădere în greutate sau ca parte a unei diete sănătoase, având în vedere cercetările care sugerează că fructoza în sine poate avea efecte dăunătoare. Un studiu de revizuire publicat în Critical Reviews al Clinical Laboratory Sciences în 2020 a constatat că "aportul de fructoză dietetică promovează puternic rezistenţa hepatică la insulină prin interacţiunea complexă a mai multor căi metabolice, dintre care cel puţin unele sunt independente decreşterea în greutate şi de aportul caloric crescut".

Alte cercetări au asociat fructoza cu scăderea sensibilităţii la insulină, o trăsătură definitorie a diabetului. Aceste constatări sugerează că mierea, datorită combinaţiei de compuşi complecşi, oferă un element esenţial în ceea ce priveşte efectul său global.

Mierea este mai bună atunci când este consumată cu moderaţie

Companiile îşi promovează adesea produsele într-un mod care le amplifică beneficiile; prin urmare, oamenii ar trebui să fie atenţi la ambalajele în care este prezentată "mierea".

Unele produse conţin adesea puţină miere reală şi cantităţi substanţiale de alte zaharuri adăugate, împreună cu ingrediente procesate care anulează orice beneficiu real.

De asemenea, nu este înţelept să consumaţi cantităţi excesive de miere. Consumul de trei până la patru linguri pe zi este suficient. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, caloriile furnizate de zaharurile simple nu ar trebui să depăşească 10 % din necesarul total al organismului. Mierea conţine aproximativ 60 de calorii per lingură. Prin urmare, cele 180 până la 240 de calorii furnizate de miere pe zi sunt semnificative şi va trebui să urmăriţi îndeaproape consumul altor zaharuri.

Pentru a beneficia la maximum de calităţile mierii, consumaţi-o cu o oră înainte de prânz. Consumul ei cu 30 de minute înainte de culcare ajută la relaxarea nervilor şi vă ajuta să adormiţi. Unele persoane au reacţii alergice la anumite enzime sau la polenul din miere, ceea ce duce la dermatită atopică şi rinită alergică. Persoanele cu alergii ar trebui să ia o cantitate mică de miere, pentru a-şi testa sensibilitatea. Nici bebeluşilor nu ar trebui să li se dea miere, deoarece aceasta poate duce la botulism infantil.

Diabetul este o boală cronică şi, potrivit cercetătorilor din studiul românesc, este vital să se determine doza optimă de miere pentru consumul uman. Persoanele cu diabet nu ar trebui să consume miere fără discernământ. Oamenii ar trebui să îşi testeze nivelul de zahăr din sânge şi să se asigure că acesta este normal, înainte de a consuma miere în mod regulat. Mai mult de 80% din miere este compusă din zahăr. Deoarece mierea este bogată în monozaharide şi fructoză, aceasta este un aliment care creşte glicemia şi acţionează rapid.

În timp ce consumul de miere nu va provoca o glicemie ridicată la o persoană obişnuită, consumul de apă cu miere sau consumul unei cantităţi mari de miere va provoca o creştere bruscă a glicemiei la un pacient diabetic, aproape ca şi cum ar bea apă cu zahăr. De aceea, este recomandat ca persoanele cu diabet să fie atente la cantitatea de miere pe care o folosesc şi să nu consume cantităţi mari deodată. O creştere bruscă a zahărului din sânge poate fi dificil de controlat la această categorie de persoane şi pot apărea complicaţii acute ale hiperglicemiei.

În timp ce mierea poate fi folosită ca un potenţial agent hipoglicemic care poate reduce complicaţiile diabetului, sunt necesare studii pe termen lung în ceea ce priveşte diabeticii. Ceea ce este cert este că mierea poate fi un bun înlocuitor al zahărului, pentru a satisface nevoia de dulce a persoanelor cu diabet.

Cum se consumă mierea

Mierea este un aliment complet natural care poate fi consumat ca atare. O metodă populară de a consuma miere este de a face apă de miere, preparată prin combinarea unei cantităţi potrivite de miere cu apă fierbinte. Mierea nu trebuie preparată cu apă mai fierbinte de 60 de grade C, care este suficient de fierbinte pentru a produce aburi, dar fără a da în clocot, şi în care vă puteţi înmuia degetul pentru scurt timp, fără a vă arde. Încălzirea mierii peste 60 de grade C va face ca multe dintre ingredientele active care favorizează sănătatea să îşi piardă potenţa şi va reduce conţinutul nutriţional al mierii.

Mierea poate fi adăugată şi în alte alimente, pentru a fi consumată. Mierea poate fi folosită în locul siropului pentru clătite şi vafe. De asemenea, mierea poate fi întinsă pe pâine prăjită sau pe pâine normală, sau adăugată în cafea sau ceai, pentru a spori gustul. Amestecarea mierii cu iaurt, cereale, terci sau fulgi de ovăz are, de asemenea, un gust excelent. Adăugarea de miere în laptele cald înainte de culcare poate chiar îmbunătăţi somnul.

Asiguraţi-vă că mierea este autentică

Având în vedere că piaţa mierii este în plină expansiune, unii vânzători de neîncredere au început să producă "miere falsă" şi există multe modalităţi de a o contraface. Poate fi dificil să deosebeşti mierea adevărată de cea falsă, deşi există o varietate de teste promovate online care îţi pot da câteva indicaţii.

Una dintre cele mai bune modalităţi de a vă asigura că mierea dvs. este reală este să o cumpăraţi de la un producător local. Astfel, nu numai că veţi obţine beneficiile mierii adevărate, dar veţi obţine şi beneficii suplimentare prin susţinerea sistemului alimentar local şi prin stabilirea unei legături mai apropiate cu plantele locale, cu care se hrănesc albinele.