De ce încărunţeşte părul. Câteva sfaturi pentru a atenua fenomenul
Viaţa noastră modernă, ocupată şi stresantă poate duce la apariţia părului alb chiar de la o vârstă fragedă. Un remediu pe termen scurt pentru părul cărunt este folosirea vopselelor, dar substanţele chimice pe care acestea le conţin pot aduce pericole nedorite pentru sănătate. Există modalităţi mai bune pentru ca părul cărunt să revină la culoarea sa iniţială? Shu Rong, medic specialist în medicină tradiţională chineză (MTC), oferă trei trucuri simple care pot ajuta la restabilirea culorii naturale a părului.
În MTC, este "adânc înrădăcinată" concepţia că părul este manifestarea sănătăţii sângelui. În medicina chineză, sângele este considerat un fluid care hrăneşte organismul. Qi-ul afectează, de asemenea, culoarea părului. Qi este energia care alimentează corpul şi provine din alimentele pe care le consumăm şi din aerul pe care îl respirăm. Qi-ul şi sângele hrănesc mai întâi alte organe ale corpului, părul fiind ultimul loc la care ajung acestea. Prin urmare, dacă circulaţia qi-ului şi a sângelui este deficitară, părul poate să cadă sau să se subţieze, dar şi să încărunţească.
Emoţiile şi grijile sunt, de asemenea, factori-cheie care afectează încărunţirea şi căderea părului. Referinţe antice amintesc de Wu Zixu (un mare războinic al Chinei antice) şi Maria Antoaneta (ultima regină a Franţei din secolul al 18-lea) care au albit peste noapte - mai este oare de mirare?
Atunci când gândeşte, creierul consumă multă energie. Conform MTC, rinichii guvernează oasele şi hrănesc măduva, iar măduva influenţează creierul. Astfel, creierul are nevoie de o cantitate generoasă de qi al rinichilor pentru a-l ajuta să funcţioneze. Atunci când o cantitate mare de qi al rinichilor este mobilizată pentru a reface energia absorbită de gândire, organismul se adaptează la pierderea melaninei lăsând părul să cadă.
Când apare părul cărunt?
"Suwen (Întrebări de natură fundamentală)", o parte din "Huangdi Neijing" - texte care stau la baza medicinei chineze -, subliniază că este normal ca femeile să înceapă să încărunţească de la vârsta de 42 de ani, iar bărbaţii de la 48 de ani. Însă dacă ştiu cum să îşi întreţină mai bine părul sau dacă au suficient qi, este mai puţin probabil să aibă părul cărunt.
Există trei motive principale pentru care oamenii zilelor noastre sunt mai predispuşi la apariţia părului cărunt:
1. Genetica: Deficienţa congenitală a esenţei rinichilor sau blocarea qi-ului rinichilor, care îl face incapabil să ajungă în vârful capului.
2. Obiceiuri zilnice nesănătoase: Fumatul, băutura, mâncatul intempestiv şi consumul excesiv de alimente grase, dulci şi fierbinţi, statul treaz până târziu, sexul excesiv şi alte obiceiuri care provoacă oboseală excesivă, anxietate şi depresie.
3. Boli: De rinichi, ficat şi splină, în special.
Zona în care apare părul cărunt reflectă starea de sănătate a organelor interne
Regiunea capului în care apare părul grizonat poate reflecta starea de sănătate a organelor interne şi starea de sănătate generală a corpului. Prin urmare, Shu Rong consideră că, dacă se îmbunătăţeşte sănătatea organismului, există o şansă ca părul să revină la culoarea originală, sau cel puţin ca procesul de încărunţire să fie încetinit.
1. Frunte: Tulburări ale splinei şi ale stomacului - prea multă anxietate (îngândurare sau îngrijorare), constipaţie şi diaree sau incapacitatea de a se concentra atunci când mâncă.
2. Tâmple: Ficat şi vezică biliară suprasolicitate; se spune că vezica biliară se ocupă de luarea deciziilor. Cei care trebuie să gândească mult şi să ia decizii dificile sunt predispuşi să aibă părul cărunt la tâmple.
3. Ceafă: Deficienţă de qi la nivelul vezicii urinare şi rinichiului. Rong consideră că părul cărunt în zona cefei indică adesea prezenţa unei boli cronice şi necesită o atenţie specială.
Trei trucuri simple pentru revenirea culorii naturale a părului
Anumite alimente pot ajuta părul grizonat să revină la culoarea sa iniţială.
Shu Rong recomandă consumul de:
1. Seminţe de susan negru: Lucrarea "O mie de reţete esenţiale de aur”, ale lui Sun Simiao (dinastia Tang, în jurul anului 652 d.Hr.) menţiona selectarea seminţelor de susan negru de înaltă calitate şi prepararea lor prin spălare de nouă ori, aburire, uscare la soare, adăugarea de miere fiartă sau pastă de jujube, apoi transformarea lor în pastile de 10 g. Cele două pastile recomandate zilnic pot readuce părul la culoarea iniţială în decurs de doi ani.
2. Ghimbir crud: Pentru a favoriza circulaţia sângelui, a dispersa gazele interne, a îmbunătăţi circulaţia sanguină localizată şi a favoriza creşterea părului pe cap. Aplicaţi acolo unde creşte sau începe să crească părul cărunt o dată pe săptămână, dar aveţi grijă să nu acoperiţi o suprafaţă prea mare sau să o folosiţi prea frecvent.
3. Pieptănatul părului: Pieptănatul capului sau a părului poate îmbunătăţi circulaţia sângelui la nivelul capului şi este, de asemenea, eficientă în reducerea părului cărunt. În literatura chineză antică (610 d.Hr.), "Tratatul general despre cauzele şi manifestările tuturor bolilor" menţionează: "Dacă îţi piepteni părul de o mie de ori, părul tău nu va fi alb". Shu Rong sfătuieşte ca pieptenele folosit să fie confecţionat din materiale precum cornul, lemnul de santal, lemnul şi jadul.
Pentru întreţinerea părului, Shu Rong oferă, de asemenea, câteva sfaturi:
- Nu vă smulgeţi părul cărunt.
- Folosiţi vopsele de păr naturale.
- Mâncaţi alimente nutritive.
- Consumaţi alimente care reglează ficatul şi rinichii, cum ar fi fasolea neagră, seminţele de susan negru, nucile, caju şi alunele.
Odată ce reuşiţi să aveţi grijă de corpul dumneavoastră, culoarea părului poate reveni la normal.