Apa caldă îmbunătăţeşte sănătatea

Obiceiul chinezilor de a-şi începe ziua bând apă fierbinte aduce beneficii neaşteptate corpului
Obiceiul chinezilor de a-şi începe ziua bând apă fierbinte aduce beneficii neaşteptate corpului (Captură ecran)

Dacă în Occident cafeaua este băutura preferată a multor vestici în primele ore ale dimineţii, aflaţi că în China locul acesteia este luat de apa caldă. Şi poate că ar fi bine ca europenii să urmeze exemplul chinezilor în ceea ce priveşte obiceiurile privind consumul de băuturi, ţinând cont de beneficiile pe care acestea le aduc sănătăţii.

Ceai, cafea sau o cacao din când în când - acesta este modul în care un european obişnuit îşi începe ziua. Chinezii, pe de altă parte, beau "re shui" - apă fierbinte - în mod obsesiv. Temperatura exterioară este irelevantă; atât la temperaturi sub zero grade iarna, cât şi în timpul verii sufocante, se bea apă fiartă.

În China, există apă caldă de la robinetele publice, distribuitoare de apă caldă în şcoli şi omniprezentele "căni cu apă caldă la pachet" şi termosuri. Despre ce este vorba? În medicina tradiţională chineză (MTC), apa este mai mult decât un simplu calmant al setei. Este văzut ca un elixir al vieţii.

O tradiţie chineză care îmbunătăţeşte sănătatea

Medicina tradiţională chineză susţine că apa caldă este bună pentru anumite funcţii ale organismului şi sprijină în mod activ sănătatea. Starea de sănătate fizică ar fi pur şi simplu mai bună dacă oamenii ar bea apă caldă în loc de apă rece. De fapt, oamenii sunt sfătuiţi să-şi înceapă ziua cu un pahar de apă fierbinte pentru a da startul proceselor digestive.

Este strict interzis să bei apă rece în timp ce mănânci, deoarece mâncarea însăşi este servită caldă, iar consumul a două temperaturi opuse este considerat dăunător pentru organism. Pe de altă parte, se spune că apa rece încetineşte funcţiile organelor interne. Acesta este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care medicina tradiţională chineză recomandă consumul de apă caldă.

Apa caldă şi beneficiile ei

S-a dovedit ştiinţific că apa caldă este foarte benefică pentru corpul uman. Primul beneficiu este uşurinţa digestiei. Căldura apei stimulează activitatea digestivă, astfel încât întregul proces digestiv să se desfăşoare fără probleme. Se spune, de asemenea, că temperatura ridicată a apei este capabilă să descompună mai bine alimentele din tractul digestiv, ajutând în acelaşi timp la eliminarea substanţelor nocive. În schimb, consumul de apă rece în timpul mesei face ca uleiurile prezente în alimente să se întărească, deschizând calea pentru depunerea grăsimii de-a lungul intestinului.

Aproape că nu există niciun simptom pentru care să nu fie recomandat să bei mai multă apă caldă. În sezonul rece, prima profilaxie în China este creşterea consumului de apă caldă. Potrivit medicinei tradiţionale chineze, apa caldă poate ameliora, printre altele, durerile de gât, durerile abdominale şi constipaţia. Pentru pacienţii cu dureri de cap, inhalarea aburilor oferă uşurare.

Potrivit MTC (medicina radiţională chineză), consumul de apă caldă ajută şi persoanele care suferă de tulburări circulatorii. Deşi temperatura corpului creşte numai puţin din cauza căldurii apei, venele şi arterele se dilată puţin mai mult, iar depozitele de grăsime din corp pot fi dizolvate şi eliminate mai uşor. De asemenea, ar trebui să fie eliminate toxinele care circulă, ceea ce poate îmbunătăţi semnificativ fluxul sanguin.

Sfat secret pentru a pierde în greutate

Există însă un alt beneficiu major al consumului de apă caldă despre care foarte puţini nutriţionişti vorbesc. Acesta poate ajuta de fapt la pierderea în greutate. Atunci când se ţine o dietă, se recomandă să se înceapă ziua cu o cană de apă fierbinte. Datorită creşterii temperaturii corpului şi a metabolismului, organismul poate arde mai multe calorii. În plus, rinichii funcţionează mai bine atunci când se bea apă caldă.

Cei care vor să îşi păstreze cât mai mult timp tinereţea sunt sfătuiţi să bea cât mai multă apă fierbinte. Nu numai că îmbunătăţeşte eliminarea toxinelor din organism, dar promovează şi elasticitatea pielii. Dacă beţi apă caldă în loc de apă rece, vă puteţi menţine un aspect mai tineresc mai mult timp.

În învăţăturile indiene de sănătate Ayurveda, există, de asemenea, o tradiţie de a bea apă fierbinte. Se spune că energia adăugată apei prin fierbere prelungită poate fi absorbită de organism.

Chinezii beau apă fierbinte dimineaţa devreme şi cu 20 de minute înainte de fiecare masă. Cu o gamă atât de largă de beneficii pentru sănătate, nu strică să încercaţi.

Acest articol a apărut iniţial pe Nspirement.com sub titlul: "De ce modul chinezesc de a bea apă caldă este bun".